Heinäluoma löysi politiikan pelikirjasta uuden sivun – vaalien yhdistämisestä tuli SDP:lle kauppatavaraa

Pääkirjoitus

Puoluesihteerit ovat yrittäneet päästä sopuun vuoden 2019 eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä useampaan otteeseen. Lopputulos on ollut aina sama: yhteistä näkemystä ei löytynyt.

Vaalien järjestämistä yhtä aikaa on perusteltu monin tavoin. Yhdistetyillä eduskunta- ja eurovaaleilla säästettäisiin euroja, vältettäisiin vaaliähky ja todennäköisesti nostettaisiin äänestysaktiivisuutta.

Vaalien yhdistämistä ovat puoltaneet kaikki muut puolueet paitsi SDP, RKP ja kristillisdemokraatit.

Vahvinta vastarinta on ollut SDP:ssä. Jos SDP olisi alun perin kannattanut vaalien pitämistä yhtä aikaa, on todennäköistä, että näin olisi myös tehty.

Tätä taustaa vasten SDP:n kansanedustajan Eero Heinäluoman MTV3:n nettikolumnissa (21.5) esittämä ajatus maakunta-, eduskunta- ja eurovaalien yhdistämisestä on mielenkiintoinen.

Hämähäkkimäisesti politiikan kulisseissa liikkuva Heinäluoma on löytänyt vaalien yhdistämisestä oivan pelikuvion. Sen juoni on yksinkertainen. SDP on valmis hyväksymään eduskunta- ja eurovaalien yhdistämisen, jos hallitus siirtää maakuntavaalit keväälle.

Heinäluoma perustelee esitystään kansalaisten alhaisella mielenkiinnolla euro- ja maakuntavaaleja kohtaan ja sillä, että maakuntavaalien lainsäädäntö on vielä hyväksymättä. Oppositioedustajana Heinäluoma epäilee luonnollisesti vielä koko sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisesta hallituksen ohuesta enemmistöstä johtuen.

Huoli alhaisesta äänestysprosentista on aito ja perusteltu. Hämmentävää on, että SDP ei pitänyt tätä ongelmana silloin, kun puoluesihteerit pohtivat euro- ja eduskuntavaalien yhdistämistä. Vielä tuolloin puolueessa arvioitiin, että alhainen äänestysprosentti edistää puolueen menestymistä.

Olisi mielenkiintoista tietää, onko Heinäluoman esitys vain yksityisajattelua vai onko tällä myös SDP tuki?

Tärkeintä tuntuu olevan, että uudistus kaatuu ja hallitus epäonnistuu. Se, mitä sen jälkeen tapahtuu, on huolista pienin.

Heinäluoma myöntää avoimesti, että hänen ehdotuksensa on kompromissi. Hän toivoo sen tyydyttävän kaikkia osapuolia.

SDP:n entisen puheenjohtajan ajatukset poikkeavat hieman muiden oppositiopuolueiden kiihkeästä sote- ja maakuntavaalivastustuksesta, mutta vain vähän. Kun muut vastustavat vastustamisen ilosta, Heinäluoma näkee pelimahdollisuuden.

Edellisellä vaalikaudella oppositiopuolueet antoivat hallitukselle kaiken tuen, jotta se onnistuisi soteuudistuksen toteuttamisessa. Opposition tuesta huolimatta hallituksen esitys kaatui perustuslakivaliokuntaan.

Viime vaalikauden isänmaallisesta oppositiosta on jäljellä vain muisto. Oppositiopuolueet tekevät nyt kaikkensa kaataakseen parikymmentä vuotta valmistelussa olleen soteuudistuksen.

Tärkeintä tuntuu olevan, että uudistus kaatuu ja hallitus epäonnistuu. Se, mitä sen jälkeen tapahtuu, on huolista pienin. Tätä kuvastaa hyvin se, että kenelläkään ei ole esittää mitään järkevää vaihtoehtoa tilalle.

Oppositiopolitiikkaa voi tehdä monin eri tavoin. Meneillään oleva näytelmä ja Heinäluoman esitys paljastavat osuvasti, mitkä arvot painavat oppositio puntarissa tällä hetkellä eniten.

Valitettavan harvalla päällimmäisenä tuntuu olevan isänmaan etu.