Merellinen Helsinki tarvitsee suojelijansa
Tällä viikolla vietetään Itämeripäivää. Juhlapäivän tavoitteena on innostaa ihmisiä nauttimaan kotimerestämme ja tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Itämeri ja sen rantaviiva ovat tärkeitä helsinkiläisille. Rannoille kaavailtu asuntorakentaminen on herättänyt paljon keskustelua ja huolta kaupunkilaisissa viime aikoina. Viihtyisyys ja meriluonto kärsivät, jos rakentamisessa epäonnistutaan.
Osana Helsingin kasvua ja kehittymistä on rantoja kaavoitettu uusille asuinalueille ja liikenneratkaisuille. Yksi näistä on Lauttasaaren kupeeseen rakentuva Koivusaaren uusi asuinalue.
Koivusaaren asemakaavalla on tarkoitus rakentaa pienestä Koivusaaresta n. 5000 asukkaan ja runsaan 4000 työpaikan kaupunginosa. Kuinka on mahdollista, että tällaiselle pienelle saarelle, jossa tällä hetkellä on kaksi pursiseuran venesatamaa, mahtuu 5000 asukasta? Vastaus on merentäytöillä ja rakentamalla tiiviisti ja korkealle sekä toteuttamalla uusia isoja liikennejärjestelyjä Länsiväylällä. Koivusaareen suunnitellaan massiivista merentäyttöä, yhteensä 19 hehtaaria.
Lähialueen asukkaat ovat huolissaan erityisesti siitä, onko rakentaminen ylimitoitettua ja kuinka asuinrakentaminen ja kaavaillut merentäytöt vaikuttavat luonnon hyvinvointiin sekä lähialueiden viihtyisyyteen. Lauttasaaren rannat ovat ainutlaatuisia ulkoilualueita. Rantareitit ovat jo tällä hetkellä kovan kulutuksen kohteena, sillä niin suosittuja ne ovat.
Millainen vaikutus uuden asuinalueen rakentamisella on meriluontoon, ranta- sekä vesireittien tulevaisuuteen ja kuinka varmistetaan, että erilaiset näkökulmat, myös lähialueen asukkaiden esiin nostamat, otetaan riittävän näkyvästi huomioon Koivusaaren rakentamisessa?
Lähtökohtaisesti tulisi ajatella, että mitään suurta huolta ei ole, sillä kaupungin päätöksentekijät ovat sitoutuneet eri strategioissa vaalimaan meriluontoa ja merellistä Helsinkiä. Helsingin kaupunki laati viime vaalikaudella Helsingin merellisen strategian 2030 ja arviointilautakunnan laatimassa vuoden 2021 arviointikertomuksessa arvioitiin strategian etenemistä vuosien 2018 – 2022 suunniteltujen toimenpiteiden osalta.
Yhteinen tunnistettu tahtotila on, että Helsingissä tulee hyödyntää merellisyyttä entistä vahvemmin ja mm. merellisten kohteiden saavutettavuutta kaupunkilaisille on lisättävä. Strategiassa mainitaan, kuinka merellisyyden kehittämistä tulisi toteuttaa tiiviillä yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa. On myös tunnistettu tarve uudelle tiedolle ja sen hyödyntämiselle. Tietoa tarvitaan lisää merellisiä hankkeita koskevan päätöksenteon tueksi. Meriluonnon suojelu ja ilmastonkestävyyden varmistaminen ovat näkökulmia, jotka niin ikään merellisen Helsingin kehittämisessä on huomioitava.
Käytännön tasolla on tärkeää, että helsinkiläiset pitävät ääntä omassa kotikaupungissaan, silloin kun siihen on aihetta. Itämeren suojelu ja kaupungin rantaan suunnittelema rakentaminen sekä merentäytöt ovat tällaisia asioita.
Merellinen Helsinki tarvitsee suojelijoitaan. Pääkaupungissa uusien asuinalueiden ja kortteleiden suunnittelun ja rakentamisen kaari on pitkä. Kaupunkilaisten tehtävä on pysyä valppaana ja vedota päätöksentekijöihin silloin kun aihetta on. Nyt on päätöksentekijöiden vuoro kuunnella palautetta ja tehdä sen pohjalta ratkaisuja Koivusaaren asuinalueeseen liittyen.
Helsingin Keskustan yksi tärkeimmistä periaatteellisista ja ohjelmallisista tavoitteista on lähiluonnon hyvinvoinnista huolehtiminen. Tämä tarkoittaa myös Itämeren suojelua ja merellisen Helsingin kehittämistä kestävällä tavalla. Toimeen on ryhdyttävä. Helsingin kaupunginvaltuusto ja valtuustoryhmät ovat aloittaneet kaupunkistrategian laatimisen. Valmista pitäisi olla jo syksyllä. Merellisyys ja meriluonnon suojelemisen näkökulmat tulee ottaa tässä näkyvästi esiin.
Jokainen helsinkiläinen asuu alle kymmenen kilometrin säteellä merenrannasta ja meillä on yhteisessä käytössämme 130 kilometriä julkista rantareittiä. Rakennetaan rannat fiksusti!