Näkökulma: Kärnä tuomitsee, mutta Ohisalo kiemurtelee – ilmastoaktivistien sumuttamisessa kulminoituu vihreän poliisiministerin tuska

Vaikka sisäministeri Maria Ohisalon salkku on aiheuttanut vihreille päänvaivaa alusta lähtien, ilmastoaktivistien sumuttaminen Helsingin keskustassa tekee erityisen kipeää, toimittaja Santeri Lampi kirjoittaa.
Vihreät

Nyt selvitetään, onko menty olemassa olevien pykälien ja asetuksien mukaan.”

Totta kai lakien mukaan pitää toimia, mutta oikeusvaltiossa pitää voida osoittaa mieltään.”

Sisäministeri Maria Ohisalon lausunnot poliisin edesottamuksista Elokapina-mielenosoituksessa osoittavat raadollisella tavalla, minkälaiseen pattitilanteeseen voi joutua, kun samanaikaisesti vetää vihreitä ja vastaa poliisiasioista.

Vaikka Ohisalon salkku on aiheuttanut vihreille päänvaivaa alusta lähtien, ilmastoaktivistien sumuttaminen Helsingin keskustassa tekee erityisen kipeää.

Vihreiden leirissä monen on vaikea ymmärtää, miksi puoluejohtaja ei ole selkeästi tukenut rauhanomaisia mielenosoittajia, jotka saivat kaasusumutetta päin pläsiä.

Ympäripyöreistä kommenteista jää ikävä maku suuhun – etenkin, kun hallituksen ilmastopolitiikka ei monen vihreän mielestä ole lähellekään riittävän kunnianhimoista.

Silloin herää epäilys, että ilmastoaktivismi joutaa jäähylle hallituskauden ajaksi.

Kun Ohisalo odotti virallisen selvityksen valmistumista, mielenosoittajien perusoikeuksia riensi puolustamaan iso liuta oikeusoppineita.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Sakari Melander piti voimakeinoja selvästi ylimitoitettuina Helsingin Sanomien haastattelussa.

Julkisoikeuden professori Pauli Rautiainen epäili poliisin syyllistyneen ihmisoikeusloukkaukseen.

Protestin yhteydessä väki repi EU-lippuja ja kippasi kuormalavallisen lunta Esplanadille liikenteen tukkeeksi.

Kansanedustajatkin kiirehtivät ottamaan kantaa tapahtumiin.

Esimerkiksi vihreiden Iiris Suomela ja vasemmistoliiton Veronika Honkasalo moittivat poliisin toimintaa.

RKP:n Anders Adlercreutz varoitti, että Suomi on vaarallisella tiellä, jos poliisin voimankäyttöä ei kyseenalaisteta.

Myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä älähti poliisin suuntaan Twitterissä.

Hän jakoi vanhan uutispätkän EU-jäsenyyden vastaisesta maanviljelijöiden mielenosoituksesta.

Protestin yhteydessä väki muun muassa repi EU-lippuja ja kippasi kuormalavallisen lunta Esplanadille liikenteen tukkeeksi.

Saateteksti ei jättänyt epäilykselle sijaa: ”Ei tullut kaasua tai pamppua tuolloin. Ei pitäisi tulla kyllä nytkään.”

Vihreissä pohdiskellaan, onko puolueen ykkösnimellä varaa piiloutua selvityksen taakse, vaikka hallitusvastuu kuinka painaisi.

Onkin ironista, että joukko Kaisaniemenkadulle pyllähtäneitä – ilmastonmuutosta pelkääviä – nuoria suisti vihreän ministerin tällaiseen kiipeliin.

Tuskaa tuskin lievittää tieto siitä, että seuraavan performanssinsa Elokapina-liike aikoo järjestää iltakuudelta Oulun keskustassa.

Santeri Lampi Toimittaja

Kommentit (3)

 • Lukija21

  Ihmeellinen kirjoitus toimittaja Lammelta. Taitaa Lampi kuulua Keskustan uusliberaalisiipeen, joka haluaa myötäillä Elokapinallisia? Mikä jutun viesti oikein on? Totta on Ohisalon kiemurtelu, mutta yllyttääkö Kärnä twiitillaan kansalaistottelemattomuuteen?

  • Muskettisoturi

   Poliisi on kunnostautunut viimme vuosina todella hyvin rikollisella tavalla, huume ja hormooni kauppaa, pahoinpitelyjä, juttujen tutkimatta jättäminen, valehdellaan, yritetään peitellä totuutta, tutkitaan asiat huonosti, ja haudataan jutut paperinippujen alle, jotta ne vanhenesivat. Tämän kaiken poliisi voi tehdä vailla pelkoa rangaistuksesta. Minusta poliisiin pitäisi aina käyttää kovennettua tuomiota tämmöisissä tapauksissa, niinkuin maailmalla tehdään, eikä antaa alennuksia niinkuin maamme tuomareilla on tapana. Jos henkilö tekee rikoksen asemassa, missä hän valvoo kansalaisten oikeuksia, ja syyllistyy törkeisiin rikoksiin, niin koventaminen pitäisi ottaa automaattisesti käyttöön, eikä lieventää ammatin vuoksi. Joutuu kohta toteamaan, että eniten rikoksia tehtaileva ryhmittymä kantaa selässä tunnusta poliisi, näyttää vahvasti siltä, että tämä ryhmä tekee eniten rikoksia maassamme!

 • Lukija26

  Kyllä meille tulee riittämään ilmastomuutoksen torjumiseksi normaalimpikin siirtymävaihe .Kuten muutkin meitä kehittyneemmät ja kauas katsovat valtiot tekevät . Laitetaan työllisyys , koulutus ja terveysasiat kuntoon ja ennenkaikkea kansainvälinen hintakilpailukykymme , turvallisen elämisen lisäksi. Suomi tulee pärjäämään vain työn ja yrittäjyyden kautta parhaiten . Hyvinvointi tulee sitä kautta ei jatkuvasti velaksi elämällä .

  Seppo Kotaniemi
  Keski-Suomi ,Äänekoski .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen