Terveyspassi avuksi koronasta ulospääsyyn

Mielipide

Vaikka korona leviää edelleen, maailma on muuttunut viime vuodesta, kun rokotteet ovat tulleet avuksemme. Valitettavasti Suomessa hyssytellään liikaa asioissa, joissa oikeushyvät – tässä tapauksessa kansalaisten terveys ja erilaiset vapaudet – törmäävät toisiinsa.

Odotan poliittisia päätöksiä siitä, että digitalisaation mallimaassa täysi rokotesarja ja/tai negatiivinen testitulos antaisivat enemmän vapauksia heille, joilla on todistukset esittää kuin ryhmille, joilla näitä ei ole.

Tiedän, että perustuslaki tulee tässä vastaan. Kuitenkin useissa Suomeen verrattavissa korkean elin- ja kustannustason maissa testin saa hyvin matalalla kynnyksellä huomattavasti Suomen hintaa edullisemmin, ja napinoista huolimatta kansalaiset hakeutuvat testeihin ja rokotuksiin.

Meillä testiin kyllä kannustetaan, mutta siihen hakeutuminen edellyttää byrokratiaa, ja yksityisellä puolella testi on hyvin kallis.

Miksei perustuslakivaliokunta voisi ennakoivasti ottaa kantaa siihen, pitääkö kaikkia rangaista esimerkiksi pienryhmien vastuuttoman käytöksen, rokotekielteisyyden tai yleisen piittaamattomuuden vuoksi?

Suomen talous ei kestä poukkoilevia sulkutoimenpiteitä. Yhteiskuntaa pitää avata rokotusten edistyessä. Samanaikaisesti on kuitenkin uskallettava käydä yhteiskunnallista keskustelua siitä, kuinka paljon ihmisten on itse kannettava vastuuta.

Kun kävelin hakemaan toista rokoteannostani, tunsin valtavaa kiitollisuutta. Minkään maailman lomasuunnitelma, helle tai ”rokotusburnout”, josta nyt vakavissaan puhutaan kuin se olisi uusi tarttuva tauti, eivät olisi estäneet minua. Näin ajattelee suuri enemmistö.

Jos vain kaksi rokoteannosta voi antaa meille noin 90-prosenttisen suojan deltavarianttia vastaan, lähes normaaliin paluun mahdollistaa vain riittävän suuri kriittinen massa kaksi kertaa rokotettuja suomalaisia.

Korona-aika on lisännyt kivien heittelyä – milloin maahanmuuttajia, itähelsinkiläisiä, jalkapallofaneja, nuoria bilettäjiä kohtaan. Itsekin olen provosoitunut, myönnetään.

Eikö nyt kuitenkin kannattaisi nostaa esiin yhteinen vastuu siitä, että syksyllä olisimme lähempänä normaalia ja samalla mahdollistaa terveyspassilla täysimääräinen palvelujen käyttö heille, jotka eivät levitä tautia?

Se olisi myönteistä sekä talouden että terveyden kannalta.

Päivi Mononen-Mikkilä

varapuheenjohtaja

Suomen Keskustanaiset ry