Suojelualueista saatavaa korvausta korotettava
Kansanedustaja Petri Honkonen on tuonut julki sen, että nyt sosialisoidaan luonnonsuojelun nimissä metsänomistajien yksityisomaisuutta ja puututaan vaarallisella tavalla metsänomistajien elinkeinoon. Kiitos Petri tästä. Uskon me keskustalaiset olemme kanssasi aivan samaa mieltä.
Olen jo lähtökohtaisesti suuresti ihmetellyt, että jokihelmisimpukkaan liittyen on keskustelua luontoväen ja metsäyhtiön kesken ja näiden näkökulmista. Käydyssä keskustelussa rajoitusuhkien osalta on täysin unohdettu, että Suomessa metsät ovat pääosin yksityisomaisuutta ja omistajilleen ylisukupolvista elinkeinotoimintaa.
Pidän välttämättömänä, että suojelualueista, joilla metsätaloutta rajoitetaan, maksetaan taloudellisesta menetyksistä täysi korvaus 25 prosentilla korotettuna metsänomistajille, koska suojelutoimet loukkaavat yksityisomaisuutta ja sen talouskäyttöä.
Suomessa on maan pakkolunastustilanteisiin aivan oikein ja perustellusti palaamassa käyvän hinnan päälle hallituksen lakiehdotuksessa 25 % korotus. Tuo korotus oli 1970-luvulle asti 30 % maan pakkolunastuksissa, mutta poliittinen vasemmisto poisti tuon maanomistajan oikeusturvalle aiheellisen korotuksen pakkolunastuksissa. Nyt ollaan tältä osin palaamassa aiempaan ja perusteltuun käytäntöön, jotta maanomistajat eivät joutuisi kärsimään pakkolunastuksissa.
Vastaava menettely korotetusta korvauksesta taloudellisista menetyksistä on ehdottomasti oltava, jos yksityistä metsää ei saa käyttää tai sen käyttö rajoitetaan, vaikka omistus säilyisikin metsänomistajalla.
Mikä olisi oikeudenmukainen ja toimiva menettely? Esitän ratkaisuksi metsäalueen puuston kasvun tuoton mukaista korvausta pysyvänä käytäntönä pysyvästä taloudellisesta menetyksestä.
Kertakorvaus olisi itse asiassa maan myynti ja tämä olisi syvä loukkaus ja rajoittava toimi metsänomistajan elinkeinoon, mikä perustuu jo lähtökohtaisesti kasvuun metsässä.
Tiedot rajoituksen alaisen kohteen puuston kasvusta ja sen taloudellisesta vuosituotosta ovat helposti saatavissa monistakin eri lähteistä. Yksityisen metsänomistajan oikeusturvan kannalta korvaus tulee määritellä 25 prosentin korotuksella puuston arvon vuotuiseen kasvuun. Tämä menettely on mielestäni rinnasteinen siihen, mitä nyt esitetään maan pakkolunastettuuksissakin tapahtuvaksi.
Jos jätetään leveitä suojavyöhykkeitä ja kapeahkon metsän läpi kulkee noro, puro tai joki, metsä ilman korotettua tuoton korvausta menettäisi taloudellisen arvonsa. Kun nyt tuntuu syntyvän laaja yleinen mielipide pysyvistä rajoituksista yksityismetsien taloudellisen käytön kieltämisestä suojelualueilla, vaadin lainsäädäntöön myös pakkosuojelun vuoksi pakkolunastuslain mukaista 25 prosentilla korotettua metsän vuosituottoon perustuvaa jatkuvaa korvausta metsänomistajille.
Esittämäni menettely on oikeudenmukainen ja järkevä. Luonto- tai metsälakikohde säilyy luonnonsuojelun vaatimuksista ja omistaja saa näiden vaatimuksien hintana täyden korvauksen jatkuvista tulojensa menetyksistä. Korvauksen korotus 25 prosentilla on perusteltu yksityisen metsänomistajan oikeusturvan varmistamiseksi, koska suojelu on metsänomistajasta riippumaton pakkotoimi.
Menetetyn puunkasvun arvo voidaan määritellä kunnassa tai alueella tapahtuneiden puukauppahintojen perusteella. Varmasti metsänhoitoyhdistykset voisivat tarjota tässä asiantuntevat laskelmat, joiden kulut tulee rajoituksen asettajan maksaa.
Jos lainsäätäjä päättää rajoittaa yksityisen metsätalouden harjoittamista, silloin valtio on velvollinen myös korotetuilla korvauksilla myös maksamaan metsän kasvuun perustuvan korvauksen maanomistajalle ja niin kauan kuin rajoitukset ovat voimassa vaikka vuosisatojen ajalta.
Metsätalous on ylisukupolvista elinkeinotoimintaa, ja näin tulee olla korvaustenkin. Ehdottamani menettelyni on oikeudenmukainen, koska maa säilyy omistajallaan ja menetetty taloudellinen tuotto pysyvällä käytännöllä korvataan.
Jos lain laatimisessa olisi avustamisen tarvetta, tarjoan kokemustani ihan ilmaiseksi.
Lauri Oinonen
kansanedustaja 1999-2011 (Keskusta)
Mhy-valtuutettu Keski-Suomi
Keuruu
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/