Onko hallitus todella ajamassa Suomen kulttuurielämää alas?
Hallitus on leikkaamassa ensi vuonna 22,4 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuribudjetista. Työ- ja elinkeinoministeriöstä lähtee 2,5 miljoonaa audiovisuaalisen alan tuotantokannustimesta eli elokuva- ja sarjatuotannoista.
Lisää kohdennuksia selviää syksyn aikana, mutta vähintään 25 miljoonaa euroa kulttuuriin ja taiteeseen on käytössä vähemmän.
Leikkaukset tarkoittavat pelkästään valtionosuuslaitosten eli museoiden, teattereiden ja orkestereiden osalta seitsemän prosentin leikkausta. Vapaan kentän toimijat tulevat olemaan vieläkin ahtaammalla.
Ministeriöstä on ilmoitettu, ettei leikkausta tehdä juustohöyläämällä vaan ministeriö ja hallitus käytännössä itse valitsee mikä teatteri, museo ja orkesteri saa jatkaa ja mistä laitetaan taiteenammattilaiset pihalle.
Orkesterit eivät enää soita, suomalaisia kantaesityksiä ei synny, teatteriesitykset eivät enää nyrjäytä mieliä uusiin asentoihin, iloa ja oivalluksia on vähemmän. Voidaan aivan hyvin puhua suomalaisen kulttuurikentän alasajosta ja kulttuurilaitosten keskittämisestä isoihin kaupunkeihin.
Kulttuurialalla vähällä tehdään paljon. Säästöjä tuskin lopulta syntyy, kun kulttuurialan ammattilaiset joutuvat työttömyysturvan piiriin ja kulttuurielämästä elinkeinonsa saavat hotellit, ravintolat ja kuljetusalan yrittäjät menettävät asiakkaitaan, kaupungit veto- ja lumovoimaansa.
Talouden korjaamisessa ei ole vaihtoehtoja, mutta korjaamisen toteutustavassa on lukuisia vaihtoehtoja. Yksityislääkäreiden KELA-korvauksiin kulutetaan 70 miljoonaa euroa eli tähän mennessä 2400 euroa per käynti. Oluen verotuksen 25 miljoonan euron alennus voitaisiin sekin kohdentaa toisin.
Vuosina 2026–27 leikkaukset tulevat olemaan vielä suuremmat. Mitä puolustettavaa meillä on, jos meillä ei ole kulttuuria, sanotaan Winston Churchillin sanoneen, vaikka hän ei aivan noin sanonutkaan.
Kysymys on kaikesta huolimatta hyvä. Mihin tämä maa on menossa ilman suomalaista kulttuuria ja suomalaisten mahdollisuuksia kokea kulttuuria? Emme halua sitä päivää olla näkemässä.
Petri Honkonen, kansanedustaja, kesk.
Hanna Kosonen, kansanedustaja, kesk.
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/