Lukijalta: Yksinäisyyden käsittely mielenterveystyössä on jäänyt hämärään
Suomen eduskunnassa näyttää olevan laajaa intoa siihen, että yksinäisyyden vähentäminen otetaan hallituksenkin toimintoihin mukaan. Kuitenkin ainakin kyselytuntien puheissa yksinäisyyttä pidetään yleensä sairautena, sen syitä ja syyllistä etsitään ynnä muuta sellaista, jossa toimenpiteet jäävät pimentoon.
Tällainen käsittely tietyllä tavalla huutaa jäsennystä. Seuraavassa tarjotaan sitä jäsennystä:
Lähtökohtaisesti yksinäisyys on tilanteita, joihin ensisijaisesti kuuluu subjektiivisesti koettu eristäytyneisyys, vieraantuneisuus ynnä muu sellainen.
Lisäksi: ehkäistäessä henkistä pahoinvointia, henkistä häiriötä tai negatiivisesti poikkeavaa käyttäytymistä on tehtävä jako myönteiseen ja kielteiseen yksinäisyyteen. Hyvä parisuhdekin esimerkiksi tarvitsee yksinäisyyttä. Siis yksinäisyyttä täytyy pitää syyryhmänä. Siinä on seuraavia alaluokkia:
Yksinäisyys ihmissuhteissa: sosiaalisessa kehityksessä, ystävyyksissä, toveruuksissa, itsensä muihin vertailuissa ynnä muussa sellaisessa.
Yksinäisyys liikkumisessa / liikunnassa / kehontoiminnoissa: motoriseen kehitykseen ja kehon kunnon ylläpitämiseen tai rentoutumiseen kuuluva yksinäisyys, matkat ja etäisyydet kulttuuriin kuuluvissa toiminnoissa tai muu sellainen.
Yksinäisuus rationaalisessa toiminnassa: tietämisen ja ajattelun kehityksessä, päivittäiseen toimeentuloon tai selviytymiseen ensisijaisesti kuuluvassa toiminnassa, pohdiskelussa, suunnittelussa, opiskelussa tai muussa sellaisessa koettava yksinäisyys.
Yksinäisyys elämänkatsomuksellisessa toiminnassa: tunteelliseen, eettiseen ja esteettiseen kehitykseen, uskontoon, taiteeseen, arvoihin, aatteisiin tai muuhun sellaiseen ensisijaisesti liittyvässä toiminnassa koettava yksinäisyys, kosminen, mystinen, irrationaalinen (yksinäisyys, jota kärsitään hyväntuntuisessa seurassakin) ynnä muu sellainen yksinäisyys.
Merkittävää on, että negatiivinen yksinäisyys on kymmenien, jopa satojen, tutkimusten mukaan merkittävä syy monelle fyysiselle ja psyykkiselle häiriölle.
Niin, ja edellä kuvattua mutkikasta jäsennystä on tietynlainen pakko tehdä, jos aiotaan päästä tulokselliseen toimintaan. Ketäpä päätösvaltaista kiinnostaa?
Juhani Heiska
psykologi, aluevaaliehdokas
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/