Leijona Catering: Vastine Suomenmaassa 13.7. julkaistuun juttuun

Mielipide

Vastuullisena ja sataprosenttisen suomalaisena yhtiönä haluamme vastata kansanedustaja Mikko Kärnän mielipiteisiin varusmiehille tarjottavan aamupalan heikosta kotimaisuusasteesta. 

Kärnän väite heikosta kotimaisuusasteesta ei pidä paikkaansa, sillä koostamme ateriamme suurimmaksi osaksi suomalaisista raaka-aineista, mm. suomalaisesta viljasta, lihasta, maidosta, tuoreesta leivästä, mehukeitoista ja mehusta. Varusmiesten mieliruokaa, riisipuuroa ei valitettavasti voi keittää suomalaisesta riisistä, eikä aamukahvi tai kaakao ole suomalaista.

Kärnä väittää Leijona Catering Oy:n aterioiden kotimaisuusasteen olevan muutenkin huonoa luokkaa.

Kärnän ajatukset huonosta kotimaisuusasteesta ovat meille Leijonassa vieraita, koska jo vuonna 2019 kaikkien raaka-aineostojemme suomalaisuusaste oli 73,7 %. Suomalaisten raaka-aineiden osuuden kasvattaminen on jo pitkään ollut tärkeä tavoitteemme, jonka eteen teemme jatkuvaa sinnikästä työtä.

Kärnä kommentoi jutussa, että Puolustusvoimien tarjoaman ruuan kotimaisuusasteen on oltava lähellä sataa. Nykyaikaisen ruokahuollon ammattilaisina toteamme, että sataprosenttisesti suomalaiset elintarvikkeet eivät ole ajanmukaista todellisuutta.

Ulkomailta Leijona Cateringin asiakkaiden pöytiin tulee nyt ja jatkossa kahvi, tee, kaakao, hedelmät, mausteet ja riisi.

Lisäksi Kärnä väittää Facebook-postauksessaan, ettei ”tuommoisella moskalla jaksa nuori ihminen sotimista harjoitella”.

Me lähes 500 Leijona Cateringissa työskentelevää ruoka-alan ammattilaista olemme ylpeitä tekemästämme työstä ja arvostamme tekemäämme puhdasta, herkullista ja terveellistä ruokaa. Emme kutsuisi missään yhteydessä Leijona Cateringin tekemää ruokaa moskaksi.

Varuskuntaravintoloidemme ruokalistojen ja ateriasuunnittelun pohjana ovat suomalaiset, kansalliset ravitsemussuositukset ja varusmiesten tyytyväisyys on meille kunnia-asia, jonka eteen teemme töitä joka päivä.

Kansanedustaja Kärnän huoli varusmiesten jaksamisesta on täysin aiheeton, koska Leijonan Cateringin ateriat on koostettu niin, että niillä varmasti pärjää kaikissa harjoituksissa, myös fyysisesti rankimmissa olosuhteissa.

Lisäksi kiinnitämme erityistä huomiota annosten proteiini-, kuitu- ja energiasisältöön. Aterioiden ainesosat ja ravintoarvot voi kuka tahansa ja koska tahansa tarkistaa nettisivuillamme julkaistavista ruokalistoista.

Me Leijonassa haluamme auttaa varusmiehiä syömään ravitsevasti ja tekemään hyviä valintoja sekä ympäristön, että terveellisten elintapojen näkökulmasta.

Varusmiespalveluksen aikana omaksutut tottumukset kantavat usein pitkälle tulevaisuuteen, tämän vuoksi noin puolet tarjoamistamme pääruuista täyttää Sydänmerkki-aterialle asetetut kriteerit, jotka liittyvät rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään.

Haluamme korostaa, että ruuan suomalaisuusasteen nostaminen on jo pitkään ollut Leijona Catering Oy:n tärkeä tavoite.

Leijona Catering jatkaa konkreettisia vastuullisuustekoja uudistetun raaka-aineen hankintasopimuksensa myötä.

Olemme tiukentaneet vaatimuksiamme erityisesti eläinten hyvinvoinnin, tuotteiden sertifioinnin ja elintarvikkeiden alkuperän jäljitettävyyden osalta. Näillä vaatimuksilla olemme mm. saavuttaneet lihojen ja lihatuotteiden 100% suomalaisuusasteen.

Pidämme arvokkaana myös ympäristövastuun eteen tekemäämme työtä. Leijona Catering Oy on vuonna 2020 selvittänyt hiilijalanjälkensä yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Suomalaisena toimijana pystymme pienentämään hiilijalanjälkeämme ja vähentämään ilmastokuormitustamme valmistamalla ruokaa suomalaisista elintarvikkeista.

Ritva Paavonsalo

Toimitusjohtaja, Leijona Catering Oy