Jokainen ansaitsee oman kodin

Mielipide

Elämän on kummallinen tie, jostain se alkaa ja johonkin se vie. Siihen väliin mahtuu meillä ihmisillä monenlaisia karikoita ja elämän polkujen risteyksiä. Aina ei myöskään elämässä käy satunnaisen hyvin ja elämän peruspilari, turvallisuus, järkkyy. Turvaa me ihmiset haemme omasta kodista, joillekin se vain on valitettavasti saavuttamaton unelma, kuten päivän teema kuuluu: ”oma koti hurjan kallis”.

Miten siinä sitten on käynyt niin? Syitä on varmasti lukuisia ja moni asia on johtanut toiseen. Jokainen oman kodin puutteesta kärsivä tietää ehkä ne parhaiten. Toisen on vaikea lähteä neuvomaan miten pitää elää tai miten ei.

Kotona eläminen on yhteispeliä, siinä ei voi ajatella vain itseään. Seinien sisäpuolella asuvat, mutta myös naapurit kuuluvat tavallaan lähipiiriin. Kun näiden kaikkien kanssa pärjää, silloin on eläminen varmasti helpompaa.

Omalla toiminnalla voi siis vaikuttaa ainakin kodin pysyvyyteen ja sen hankintaan sekä kaikkien viihtyvyyteen. Kannattaa siis aina yrittää. Minä ainakin uskon siihen, että onnistuminen tapahtuu monessakin asiassa, kun vain jaksaa tehdä ja toivoa. Unelma siis eläköön.

Unelma omasta kodista voi kariutua hintaan. Jos on kyse vuokra-asunnosta, joka kuukausi joutuu pulittamaan ison summan rahaa vain siihen, että on katto pään päällä. Tälläkin asialla on monia puolia, vuokranantajan kannalta vuokrahinta koostuu ylläpitokustannuksista, veroista ja jonkinlaisesta sijoitetun pääoman tuotosta.

Omistusasunnossa puolestaan erilaiset ylläpitokustannukset kuten lämpö ja remontit, lainat sekä kiinteistöverot, kaikki maksavat ja niihin joutuu laittamaan euroja jonoon.

Meillä Raahessa on minulle kerrotun mukaan mielenkiintoinen, mutta sinänsä positiivinen ongelma. Tyhjiä asuntoja on tarjolla, mutta jostain syystä ne ovat joidenkin saavuttamattomissa esimerkiksi hinnasta johtuen. Toimivatko tässä markkinat oikein? Ehkä toimivat, ehkä eivät. Oletusarvo on kuitenkin se, että kovin suurta ihmisjoukkoa ei asunnottomuus meillä kosketa. Toki jokainen meistä on oman kodin ansainnut. Asumisen kustannukset koskettavat puolestaan useampia.

Kodin turvan perustarpeen tyydyttämiseen on syytä miettiä keinoja, siitä miten asunnot houkuttavat ja niissä pysytään, halutaan asua. Tämä onnistuu yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Mitään yksittäistä asiaa tai tapahtumaa ei voi syyttää asunnottomuuden aiheuttajaksi. Aamun uutisissa oli maininta, että ongelma koskee koko valtakunnassa 4 600 ihmistä. Se on suuri joukko suomalaisia. Tähän tarvitaan ratkaisua, sillä jokainen meistä on kodin ansainnut.

Jarmo Myllymäki

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Raahe