Eurooppa on sekavassa tilassa
Unkari rikkoo EU:n kaikkia mahdollisia periaatteita ja pelisääntöjä sekä tukee vaivihkaa Putinia. Samaan suuntaan kääntyi syksyn vaaleissa myös Slovakiassa tie. Myös Bulgariassa ja Romaniassa monia kiehtovat vissit autokraattiset arvot.
Puolassa valta kyllä vaihtui rehellisissä vaaleissa, mutta hävinnyttä oikeistopopulistista Laki ja oikeus -puoluetta kansan tahto ei tyydytä.
Mutta ei Euroopan suurilla, Saksalla ja Ranskallakaan, mene kovin hyvin. Ranskassa macronilaiset menettivät enemmistön parlamentissa. Macron on joutunut uusimaan sekä politiikkansa sisältöä että avainministereitä. Oikeistopopulistisen Le Penin puolue on todellinen uhka vaaleissa.
Saksassa SDP:n, Vihreiden ja FDP:n koalitio on kaikkien aikojen heikoimmissa gallup-lukemissa. Sielläkin haastaja, äärioikeistolainen AfP, on noussut monissa osavaltioissa suurimmaksi.
Hollannin vaaleissa valtava yllätys oli, että populistinen, kansallismielinen Geert Wilders voitti. Hän on ilmoittanut, ettei kannata maansa sotilaallisen tuen jatkamista Ukrainalle.
Yhteistä äärioikeiston nousulle eri maissa on, että ne kaikki suhtautuvat nihkeästi Ukrainan tukemiseen. Ne flirttailevat Venäjän kanssa.
Se merkitsee jo nyt tiukkaa paikkaa Euroopan unionille sen kovimmassa testissä, Ukrainan tukemisessa!
Ensimmäinen erä, jossa voittoa mitataan jo paljon, on kysymys siitä, pystyykö Unkari suorastaan estämään tai ainakin merkittävästi hidastamaan EU:n välttämätöntä tukea Ukrainalle.
Orban, joka kulkee autokratian tietä, on ainakin toistaiseksi päättänyt uhrata mieluummin kymmenien miljardien EU-tuet kuin palauttaa maahan aidon demokratian ja sallia EU:n tukea Ukrainaa.
Euroopan komissio on lähtenyt jo luistelemaan asiassa. Se on luvannut jäädytettyjä tukia 10 miljardia. Sekään ei ole Orbanille riittänyt. Jos Unkari kaikkien muiden yhteistä näkemystä uhmaten aikoo estää Ukrainan tuen, on maa voitava erottaa EU:sta. Äänioikeuden menettäminen ei riitä.
Ukrainan tuki voidaan järjestää niin sanotulla hallitustenvälisellä sopimuksella, joka tosin vaatii liki kaikissa jäsenmaissa kansallisten parlamenttien erillisen päätöksen ja on siten kiistatta hidas. Ukrainan tuki tarkoittaa käytännössä myös turvallisempaa Eurooppa. Ukrainan kohtalo muokkaa meidänkin kohtaloa.
Pahin skenaario Ukrainan tukiasiassa on, jos Trumpin rynnistys onnistuisi ja presidenttinä hän hyydyttäisi USA:n avun Ukrainalle.
Trump on huolenaihe siksikin, että pitkään demokratian mallimaana itseään pitänyt USA on monien asiantuntijoiden mukaan ajautumassa poliittiseen kaaokseen, kohti autoritaarista järjestelmää, jossa kerran valtaan päästyään ei vallanpitäjä suostu luopumaan, vaikka kansa sanoisi vaaleissa mitä.
Läntiset demokratiat haastetaan tänään muutenkin. Itsevaltaiset, epädemokraattiset, ihmisoikeuksia polkevat ja sananvapautta rajoittavat voimat vahvistuvat. Tästäkin syystä USA:n pysyminen perinteisten läntisten arvojen ja demokratian tiellä olisi valtavan tärkeä asia.