Tuntematon tulevaisuus
Korona on muuttanut meidän elämäämme. Toisten enemmän ja toisten vähemmän. Olemme reagoineet eri tavoilla ulkopuolelta tulleeseen äkkimuutokseen. Olemmehan ihmisinä erilaisia.
Viime kuukausina olen seurannut, miten korona on vaikuttanut moniin yrittäjiin niin taloudellisesti kuin henkisesti kohtuuttoman paljon. Monen toimeentulo on käynyt vaikeaksi. Osan jopa mahdottomaksi. Tilanne on tuntunut useasta hallitsemattomalta ja sekavaltakin.
Yrittäjän olemukseen liittyy sellainen piirre, että usein yrittäjä jaksaa vielä silloinkin, kun pitäisi osata jo hellittää. Ja tekee sen usein yksin. Kenenkään ei pitäisi sinnitellä tämän kaiken keskellä yksin.
Yrittäjän hyvinvoinnilla on vaikutuksia laajasti. Se heijastuu yrityksen taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi yrittäjän perheenjäseniin, työntekijöihin ja asiakkaisiin. Ei siis ole kyse vaan yrittäjästä ja hänen jaksamistaan.
Yrittäjäjärjestössä teimme Yrittäjän jaksamisoppaan kertoaksemme, että on tärkeää ymmärtää, milloin liika on todellakin ihan liikaa omassa elämässä. Opasta ilomielin suosittelen myös politiikan parissa työskenteleville ja luottamushenkilöille.
Tänä keväänä on tarvittu roppakaupalla kykyä säilyttää toimintakyky yllättävässä muutostilanteessa ja epävarmuuksien keskellä muullakin kuin yrittäjän arjessa.
Nyt tätä selviytymiskykyä vaaditaan erityisesti päätöksentekijöiltä ja eri etujärjestöjen edustajilta. Se mitä tapahtuu lähiaikoina, on yritysten ja kansantalouden kannalta merkittävämpää kuin mitä tapahtuu vuosien päästä.
Siinä missä yrittäjien hyvinvointi heijastuu laajalle, niin sitä samaa tekee myös kansantalouden hyvinvointi. Nyt on huolehdittava siitä, että yrityksiä ja työpaikkoja saadaan pelastettua. On myös katsottava eteenpäin.
Työllisyyspolitiikassa työvoiman saatavuuden rinnalla on taklattavana työpaikkojen tarjontaan liittyvät rajoitteet. Samalla on vauhditettava yritysten kasvupolkuja. On tärkeää huolehtia, ettei koronan vauhdittama digiloikka lässähdä.
Kevät on laittanut myös tarkastelemaan tuotantoketjujen maantieteellisiä sijainteja. Toki on vielä varhaista arvioida, miten pysyviä muutoksia on tulossa. Suomeen voi palata tuotantoa, mutta vastaavasti vienti heikkenee, jos muissakin maissa tuotanto tulee lähelle.
Mentäessä kohti tuntematonta tulevaisuutta täytyy olla päättäjillä kykyä ja halua puntaroida vaihtoehtoisia keinoja ja tarvittaessa päivittää kantojaan.
Vai uskotko, että kaikki palautuu ennalleen?