Pelkääminen pienentää
Alkaneelle vuodelle on ladattu paljon erilaisia odotuksia. Keskeisin niistä on se, että koronarokote tuo laumasuojan. Arkea ja yritystoimintaa rajoittavista toimista päästäisiin eroon.
Oman odotuslistan kärkeen nostan sen, että vuosi 2021 tullaan muistamaan myöhemmin siitä, että silloin käynnistyi uudenlaisen keskustelukulttuurin aikakausi. Sen sijaan, että turruttiin vihapuheeseen ja jakaannuttiin poteroista ärhäkkäästi huuteleviin porukoihin, niin kohdattiin toisemme uteliaana.
Jokainen voi tehdä valinnan, että kuunteleeko ja esittääkö kysymyksiä vai keskittyykö kertomaan suu vaahdossa omaa näkemystään. Töräyttävän ja napakan tviitin sijaan arvokkaampaa on, että esittää ratkaisuja pidemmän pohdiskelevan viestin voimin.
Keskustelukulttuurin muutos lähtee siitä, että jatkossa me on vahvempi kuin minä.
Yksi mittari keskustelukulttuurin ja yhteistyön suunnan muuttumisesta tullaan toivottavasti näkemään uuden valtuustokauden alkaessa.
Repimisen ja väärinymmärtämisen sijaan kunnissa lähdettäisiin rakentamaan vahvalla yhteisellä tahtotilalla hyvinvoivaa ja menestyksellistä kuntaa.
Tässä onnistutaan, kun yritetään ymmärtää toista.
Meille on luontaista katsoa asioita omaan kokemukseen pohjautuen. Niin on usealla kevään kuntavaaliehdokkaallakin. Vaalien jälkeen on kuitenkin aika sovittaa erilaiset näkemykset ja odotukset yhteen. Parhaimmillaan siitä syntyy innovatiivista ja tulevaisuuteen katsovaa päätöksentekoa, joka ruokkii kunnan elinvoimaa.
Kunta ja kuntalaiset voittavat, kun keskustelukulttuuri toimii.
Vastustajat löytyvät muualta kuin valtuustosalista. Ne ovat ilmastonmuutos, ikääntyminen ja kuntatalous. Jossain kunnassa työpaikkojen katoaminen ja asukasluvun pienentyminen ja toisaalla liian pieni päiväkotipaikkojen määrä.
Vastustajat löytyvät muualta kuin valtuustosalista.
Näiden asioiden ratkaisemiseksi tarvitaan tahtoa ja kykyä katsoa asioita monelta kantilta. Ja tarvitaan moninainen valtuutettujen joukko osaamiseltaan ja elämäntilanteeltaan, jotta valmistelussa tulee huomioiduksi erilaiset näkökulmat.
On tärkeää, että kevään kuntavaaleissa äänestäjillä on mahdollisuus valita eri-ikäisten, erilaisissa ammateissa ja elämäntilanteista olevien ehdokkaiden joukosta itselleen sopivin.
Anssi Kelaa mukaillen valtuustoihin valitaan niin muurareita, taksikuskeja, suutareita, yksinhuoltajaäitejä, autokauppiaita, lää-käreitä, virkamiehiä kuin vääpeleitä.
Tämä joukko muuttaa kuntaa ja siinä samalla maailmaa. Siinä onnistuvat, kun uteliaisuudelle ja rohkeudelle antaa tilaa. Pelkääminen pienentää.
Koronan taltuttamisen ja keskustelukulttuurin lisäksi alkaneen vuoden odotusten listalle nousee kaksi muutakin asiaa.
Koronan myötä vuodella siirtyneet jalkapallon EM-kisat ja Suomen joukkueen peli-ilon näkeminen. Ja toisena soteuudistuksen valmistuminen useamman vaalikauden valmistelun tuloksena.