Sanoja ei säästelty keskustan Etelä-Hämeen piirin vuosikokouksessa – "minkä takia kuulo katoaa eduskuntatalon rappuja noustessa ja hallituspöytiin istuessa?"

”Harmaan ja laimean keskustan on aika purra terävämmin ja puhutella ihmisiä laajemmin”
Piirikokous

Keskustalainen talouspolitiikka on lipunut liian oikealle, sosiaalipolitiikassa emme enää olleet johtava reformipuolue ja alue- sekä maaseutupolitiikka alistuivat kaupungistumisen agendalle, keskustan Etelä-Hämeen piiri tylyttää vuosikokouksen kannanotossaan.

– Sote- ja maakuntauudistukset näkyivät hahmottumattomina jättiläisinä ihmisille, jotka kaipaavat käytännön toimia ja näköalaa tulevaisuuteensa.

Torstain kokouksessaan Hämeenlinnan lyseolla piirin toimijat eivät säästelleet sanojaan keskustan tilasta puhuessaan.

– Keskustassa puhutaan paljon kuuntelemisesta, mutta minkä takia kuulo katoaa eduskuntatalon rappuja noustessa ja hallituspöytiin istuessa? Kenttä kyllä sanoo, mutta miksi kenttää ei kuunnella, Heidi Ristavaara Hausjärveltä ihmettelee.

– Keskustassa on sellainen ristiriita, että paikallistasolla olemme kansan puolue, mutta valtakunnallisella tasolla virkamies- ja asiantuntijapuolue. Korvat tosiaan katoavat Arkadianmäen rappuja kiivettäessä. On tehtävä selkeästi kansaa lähempänä olevaa politiikkaa, Tapio Eerola Janakkalasta terävöittää.

Keskustanuorten Lauri Hämäläinen painostaa keskustaa menemään rohkeasti ja tavoitteellisesti kaupunkeihin.

– Resursseja on lisättävä keskustan vaikeimmille alueille, eli isoimpiin kaupunkeihin. Onhan se keskustan ideologiankin mukaista, että tuetaan alueita, joilla menee heikoimmin.

Kokouksen kannanotossa kiitellään Sipilän hallituksen taloustoimia, mutta vaaditaan keskustaa tekemään nyt radikaaleja poliittisia ja toiminnallisia uudistuksia, jotta puolue ylipäätään pysyy olemassa.

– Keskustan on kyettävä uudistamaan myös toimintakulttuurinsa ja kielellinen retoriikkansa. Jäsenkentässä on siirryttävä arkisesta kahvittelusta näkyvämpään toimintaan ja uusille foorumeille, uusiin verkostoihin. Harmaan ja laimean keskustan on aika purra terävämmin ja puhutella ihmisiä laajemmin. Uudet kasvot rohkeasti esille ja viesteihimme terävämpää särmää.

Liika ihanteellisuus etäännyttää kansaa keskustasta, kuten jätevesiasetus aikanaan osoitti. Ilmastotoimet ovat tärkeitä, mutta kaavaillulla hallituspohjalla on vaara taipua tällaiseen ihanteellisuuteen, Tapio Eerola varoittaa. (Kuva: Lauri Heikkilä)

Piirin puheenjohtaja Johanna Häggman korosti uudistustarvetta tervehdyssanoissaan. Pelkkä puheenjohtajavaihdos ei hänen mukaansa saa keskustaa kasvun uralle.

– Tarvitaan toimenpiteitä, joilla tähdätään uuteen nousuun. Katseet on suunnattava yhteistyössä eteenpäin. Koko jäsenistö on saatava mukaan ja työ ulotettava jokaiseen Suomen kolkkaan. Päättyneellä kaudella tehtiin paljon päätöksiä, jotka koettiin epäoikeudenmukaisiksi. On aika korjata suunta yhdessä.

Keskustan päätös hallitukseen menosta jakoi keskustelijoita.

– Sisäinen uudistuminen on nyt ykkösasia. Siksi ei olisi pitänyt mennä hallitukseen. Ei tunnu kauhean hyvältä, että kun ollaan vielä vereslihalla, niin muutama viikko vaalien jälkeen ollaan jo intoilemassa hallitukseen, Timo Kaunisto Hämeenlinnasta näkee.

– Hallitukseen meno oli oikea ratkaisu. On hyvä huomata, miten poliittinen kokonaisuus on muuttunut. Perussuomalaisten kanssa oppositiossa olisimme olleet se pienempi puolue, eikä siinä kyydissä nousuun pääsy olisi ollut mitenkään varmaa. Nyt on uusi tila, ja valtiovarainministeripuolueen rooli on vaikutusvaltainen, Asko Lindqvist, niin ikään Hämeenlinnasta, arvioi.

Puoluevaltuuston jäsen Anne Ylitalo Tammelasta kertoo vastanneensa keskustan kyselyyn hallitukseenmenosta ei.

– Miten kentälle voidaan tällaisen tappion jälkeen perustella hallitukseen meno? Nyt on vain varmistettava, että pääsemme tekemään keskustalaista politiikkaa.