Pohjanmaa vai Keski-Pohjanmaa? Kruunupyy etsii paikkaansa

Keski-Pohjanmaan piirikokous

Siirtyykö Kruunupyy Pohjanmaan maakunnasta Keski-Pohjanmaan maakuntaan?

Siinä pohjalaisittain tämän hetken kuuma kysymys, joka puhutti myös Keskustan Keski-Pohjanmaan piirikokousta Kokkolassa.

Kokousväki ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle, että piirikokous olisi ottanut kannan Kruunupyyn siirtämisen puolesta.

– Tehkää te siellä Helsingissä kruunupyyläisten edun ja tahtotilan mukainen päätös Kruunupyyn siirrosta Keski-Pohjanmaan maakuntaan, sanoi Kruunupyyn keskustalainen kunnanvaltuutettu Tapani Myllymäki.

Hän myös esitti, että valtioneuvosto järjestäisi Kruunupyyssä kuntalaisille suunnatun mielipidekyselyn maakuntavalinnasta.

Myllymäki muistutti Kruunupyyn sijaitsevan sekä kieli-, maakunta- että erva-alueiden rajalla.

Kunnallisen itsehallinnon perusperiaatteita korostaen kansanedustaja Tuomo Puumala täsmensi, että Kruunupyy-tapauksen hoitaminen niin ministeriöissä kuin eduskunnassa on vaikeaa tilanteessa, jossa kunnan oma tahtotila ei ole selkeä.

Piirikokous äänesti piirin uudeksi puheenjohtajaksi Mari Kerolan. Äänestysvuorossa Johanna Paloranta. (Kuva: Jorma Uusitalo)

Henkilöasiat olivat piirikokouksessa esillä tavallista enemmän.

Piirikokous ei peitellyt tyytyväisyyttään maakunnan oman edustajan Mika Lintilän valintaan uudeksi elinkeinoministeriksi.

– Maailmalla myllertää, ja tässä tilanteessa Keski-Pohjanmaalle toimivat suhteet Venäjän kanssa ovat erittäin tärkeät. Kokkolan satama on merkittävä toimija Venäjän transito-liikenteessä, ja senkin takia myös Itämeren vakaudesta täytyy huolehtia. Mika toivottavasti palauttaa Suomea Paasikiven–Kekkosen-linjalle ja vierailee pian Venäjällä, Hannu Pajunpää ja Tapani Poranen sanoivat.

Myös digitalisaation ja sote-uudistuksen liitto mietitytti.

– Mummoni, joka tarvitsee tehostettua palveluasumista, osaa kyllä käyttää tietokonetta mutta hänen hoitajansa eivät osanneet laitetta avata. Hieman minua vaivaa epävarmuus digitaalisuuden hyödyistä. Mummon pyllyä ei kuitenkaan digitaalisesti voi pestä, Helena Poranen totesi.

Eila Typpö vetosi hyvän yhteistyön puolesta myös sote-uudistuksen vaikeimmissa kysymyksissä.

Yhteistyön tärkeydestä puhui Aimo Maijalakin. Hän kertoi saaneensa silmävaivoihinsa parasta mahdollista hoitoa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ja Oulun yliopistollisen sairaalan lääkäreiden keskinäisen yhteistyön ansiosta.

Lintilän lisäksi kokouksessa kukitettiin kokkolalainen Sauli Koivukoski, jolle ministeri Juha Rehula luovutti keskustan kultaisen ansiomerkin.

Kukat sai kotiin vietäväksi myös piirin toiminnanjohtaja Erkki Hänninen. Hänelle kyseessä oli 70. perättäinen piirikokous.

Keski-Pohjanmaan piirin uusi puheenjohtaja on kannuslainen Mari Kerola, joka jatkaa keskustapiirin luotsina tehtävästään luopuneen Mika Lintilän jälkeen.

Kerola voitti äänestyksessä Maarit Hotakaisen äänin 33-21. Piirin varapuheenjohtajiksi kokous valitsi Hannes Torpan ja Johanna Palorannan.

Elinkeinoministerinä ensi vuoden alussa aloittava Lintilä vetosi keskustalaisten yhtenäisyyteen.

– Tulossa on paljon vaaleja, joihin varmasti liittyy irtiottoja. Silti aina pitää muistaa, että ainoastaan yhtenäinen puolue ja eduskuntaryhmä voivat olla voittava joukkue. Kriittinen keskustelu on aina paikallaan, mutta sen pitää olla rakentavaa, ei repivää.

Julkilausumassaan piirikokous korosti biotalouden, kaivostoiminnan sekä Kokkolan satamaväylän syventämisen tärkeydestä maakunnan elinvoimalle.

Kello 16.15 korjattu puheenjohtajavaalin tulos, joka oli 33-21.