Kulmuni rauhoitteli eteläsavolaisten huolia – vakuutti keskustan pitävän hallituksessa yhtenäisen Etelä-Savon puolta

Piirikokous

Keskustan Etelä-Savon piiri piti vuosikokouksensa Mikkelissä keskiviikkoiltana. Piirin puheenjohtaja Arto Sepponen halusi kuulla puolueen puheenjohtajan, jatkokautta hakevan Katri Kulmunin ja varapuheenjohtajaksi pyrkivän Riikka Pakarisen mielipiteet koko Etelä-Savoa ravisuttavaan sote-kysymykseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) esittelemä sote-lainsäädäntö on rakennettu sille pohjalle, että Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat haluavat siirtyä osaksi Pohjois-Savoa. Keskustaa puolestaan hiertää Savon maakuntien mahdollinen jakautuminen.

Kulmuni rauhoitteli piirikokousväkeä kertomalla, että keskusta puolustaa hallituksessa Etelä-Savon yhtenäisyyttä ja maakuntaa, jossa on kaksi sairaalaa: Mikkelissä ja Savonlinnassa.

– Sen puolesta teemme töitä. On aivan selvä asia, että Etelä-Savon yhtenäisyyttä pitää puolustaa, totesi myös Pakarinen. Muita puoluejohtoon pyrkiviä ehdokkaita Mikkelissä pidetyssä piirikokokouksessa ei ollut paikalla.

Puolueen viestintä sekä se, miltä tekeminen ulospäin näyttää, on osin epäonnistunutta, ilmeni piirikokouksen yleiskeskustelun aikana.

Juvalainen Elisa Hänninen katsoi keskustan sijainnista puoluekentän keskellä koituvan ongelmia.

– Koskaan ei sada keskustan laariin, vaan aina menee oikealle tai vasemmalle. Miten saisimme sanoman viedyksi eteenpäin niin, että se sataisi meidän omaan laariin, Hänninen kyseli.

Ristiinalainen Keijo Partanen poimi esimerkin viestinnän epäonnistumisesta.

– Luonnon käyttäminen ei ole luonnon tuohoamista, kuten joillakin tahoilla halutaan ymmärtää. Pitäisi saada se viesti selväksi, että metsä on meidän turvamme silloin, kun sitä oikein käytetään.

Martti Viisanen esittelee valokuvia varapuheenjohtajakisaan osallistuvalle Riikka Pakariselle sekä Kirsi Olkkoselle.

Risto Rouhiainen Mikkelistä kyseli, onko maaseudun asuinkiinteistöjen hintakehitykselle tehtävissä mitään.

Pakarinen näki, että kyseessä on iso ongelma, jota ehkä voitaisiin ratkoa verotuksen keinoin.

Arto Sepponen patisti puoluetta vihdoin panemaan jäsenrekisteriasiat kuntoon. Sepponen näki epäkohtana, että jäsenmaksua maksamattomat henkilöt käyttävät äänioikeuttaan. Ylipäätään kannattajat pitäisi Sepposen mukaan saada maksamaan jäsenmaksunsa.

Kulmuni myönsi ongelman. Hän kuvaili korjausliikkeiden olevan merkittäviä uudistuksia, jotka vievät aikansa.

– Menee vähintään vielä kaksi vuotta ennen kuin olemme valmiit sääntöuudistuksiin.

Puoluevaltuustoon valittiin varsinaisiksi jäseniksi Arto Sepponen Pieksämäeltä, Elisa Hänninen Juvalta ja Maritta Mynttinen Hirvensalmelta. Varalle tulivat Mikkelistä Markku Kakriainen ja Kirsi Olkkonen sekä Raija Suominen.

Keskustan kultaisen ansiomerkin sai Kirsi Olkkonen ja puolueen kunniajäsenyyden Mikkelin kaupungin paikallisyhdistyksessä vuosikymmenet toiminut Unto Marttinen.

Kiitossanoissaan Olkkosen sekä Marttisen viesti oli sama: keskustan menestyminen jatkossa vaatii jäsenkunnalta kovaa työtä.