Kosonen: Tekijänoikeustulot tulisi voida tulouttaa yhtiölle

Verotus

Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) esittää, että musiikintekijän verotuskohtelua muutettaisiin siten, että tekijänoikeuskorvaukset voisi jatkossa maksaa musiikintekijän yhtiölle.

Kososen mukaan tekijänoikeustuottojen maksamien musiikintekijöiden yrityksiin kannustaisi alaa nykyistä paremmin investointeihin sekä kotimaisen yritystoiminnan kasvattamiseen ja monipuolistamiseen.

– Musiikkiala on entistä ammattimaisempaa ja kansainvälisempää liiketoimintaa. Moni suomalainen alan tähti on ratkaissut tekijänoikeustulojen tulouttamisen perustamalla toiseen maahan yrityksen, jotta toiminta voi todella kasvaa ja kehittyä.

Kosonen teki aiheesta kirjallisen kysymyksen, johon silloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vastasi, ettei ole pidetty verotuksellisesti mahdollisena, että taiteilija luovuttaa ainoastaan tekijänoikeuden tuoton yhtiölleen, mutta pitää omistusoikeuden itsellään.

Kososen mukaan Ruotsissa Teostoa vastaava Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrån (STIM) maksaa tekijänoikeuskorvaukset yhtiölle oikeudenhaltijan sijasta, jos oikeudenhaltija on siirtänyt tai luovuttanut oikeutensa STIM:n maksamiin korvauksiin ruotsalaiselle osakeyhtiölle.

– Ruotsalaisessa osakeyhtiössä tekijänoikeuskorvauksia käsitellään normaalina liiketulona ja yhtiön tekemää voittoa verotetaan yhteisöverokannalla, Kosonen vertaa.

– Vaikka ministeriltä ei tullut vihreää valoa muutokselle, on hallitus kuitenkin linjannut, että tekijänoikeustulojen ohjaaminen yritykseen tulee tehdä verotuksellisesti kannustavammaksi. Odotan, että valtiovarainministeriössä tekeillä oleva asiaa koskeva selvitys tarjoaa tähän ratkaisuja.