Keskustanuoret vaatii jokaiselle koululaiselle tukea mielenterveyden hoitoon

Keskustanuoret

Keskustanuoret esittää, että jokaisen yläkoululaisen ja toisen asteen opiskelijan olisi käytävä vuosittain koulupsykologin vastaanotolla.

– Aivan kuten säännölliset fyysisen terveyden tarkastukset, myös mielenterveyden tarkastamisesta pitää tehdä luonnollinen osa koulupolkua ja nuoren kasvua, Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen linjaa.

Keskustanuoret toteavat, että tämä vaatisi lisää resursseja koulujen mielenterveyspalveluihin.

– Panostus on kuitenkin välttämätön ja jopa taloudellisesti järkevä: masennus on suurin yksittäinen työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy sekä yleisin sairauslomaan johtava diagnoosi. Useimmat aikuisiän mielenterveyden häiriöt alkavat jo nuoruusiässä. Varhainen havaitseminen ja ajoissa aloitettu hoito parantaa huomattavasti ennustetta aikuisiän työkyvystä, järjestö perustelee.

Mäkeläisen mielestä on korkea aika tunnustaa, että masennus ja muut mielenterveyden häiriöt ovat uusi suomalaisten kansantauti.

– Tärkeintä olisi muuttaa suhtautumistamme siten, ettei mielenterveyden hoitaminen jätä leimaa ja siten hoitoon hakeuduttaisiin riittävän ajoissa, hän vaatii.

Keskustanuoret haluavat osallistua muutoksen tekemiseen myös käytännössä.

Tänään alkavassa Pyörät Pyörimään-tapahtumassa Suvi Mäkeläinen kerää varoja nuorten parissa tehtävään mielenterveystyöhön. 

Keskustanuoret sitoutuu lahjoittamaan euron jokaista puheenjohtajansa pyöräilemää kilometriä kohden. Tänä vuonna pyöräillään Pohjois-Pohjanmaalla, joten lahjoituskohde valitaan myös sieltä.