Keskustanuoret: Koulussa tarjottavan ruuan tulisi olla täysin kotimaista

Oppilaatkin voisivat kerätä marjoja kouluun, järjestö esittää
Keskustanuoret

Keskustanuorten mukaan suomalaisissa kouluissa tarjottavan ruuan tulisi olla 100-prosenttisesti kotimaista.

Lähellä tuotetun lihan ja lähiriistan lisäksi kansanterveyden ja ilmaston näkökulmasta tulisi panostaa hyvältä maistuvan kotimaisen kasvisruuan tarjoamiseen, keskustanuoret linjaa.

Järjestön varapuheenjohtaja Henna Takatalo kertoo olevansa huolissaan siitä, nostetaanko peruskouluissa riittävästi esiin terveellisen ja kotimaisen ruokavalion merkitystä oppilaalle ja oppilaan lähiyhteisölle.

– Suomalainen ruoka on puhdasta, turvallista ja eettisesti tuotettua. Ravitseva lähiruoka on parempi vaihtoehto kuin merten yli laivoilla kuormattu ruoka. Lähiruuassa hyödytkin jäävät lähelle, Takatalo sanoo tiedotteessa.

Keskustanuoret esittää huolensa siitä, että kouluissa saatetaan tarjota ruokaa, jonka tuotantotavat olisivat laittomia Suomessa.

– Peruskouluissa oppilaiden tulee myös itse osallistua paitsi ruokalistojen tekemiseen, myös ruokalistojen käytännön toteuttamiseen. Jokaisessa Suomen kunnassa tulisi ottaa käytännöksi innostaa oppilaita keräämään syksyisin koululle lähiluonnon marjoja, joista riittäisi jälkiruokia pitkin kouluvuotta nautittavaksi. Tämä on myös mitä parhainta ympäristökasvatusta, Takatalo visioi.  

Keskustanuoret toteaa, että kunnissa voidaan tehdä ratkaisuja, joilla vahvistetaan lasten ja nuorten ruokatietoutta ja terveellisiä ruokailumalleja.

– Kesän kuntavaaleissa sinä päätät, tuetaanko suomalaisissa kouluissa kasvua terveellisen ja kotimaiseen ruokavalioon, keskustanuoret muistuttaa.