Keskustanaiset haastaa koko puolueväen Marjatalkoisiin – tavoitteena pelastaa suomalainen marjasato

Marjatalkoot

Suomen Keskustanaiset haastaa koko puolueväen mukaan Marjakaveriksi ja Marjatalkoisiin.

Arktiset Aromit ry:n organisoiman kampanjan tavoitteena on pelastaa suomalainen marjasato ja samalla turvata elintarvikkeidemme omavaraisuus.

Keskustanaiset vastaa samalla kansanedustaja Hilkka Kempin haasteeseen. Kemppi on haastanut sosiaalisen median kautta ihmisiä poimimaan marjoja päiväkoteihin tai ikäihmisille.

Keskustanaisten mukaan uosittain Suomessa kypsyy 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja poimittavaksi. Ravintokäyttöön ja kerättäväksi soveltuvia on kaiken kaikkiaan parikymmentä lajia. Tunnetuimmat ja kaupallisesti arvokkaimmat marjat ovat puolukka, mustikka, vadelma, lakka, karpalo, tyrni ja variksenmarja.

– Yleensä sadosta on saatu talteen kolmesta kymmeneen prosenttia. Tänä vuonna tilanne on entistä kriittisempi ulkomaisten poimijoiden työpanoksen mahdollisesti kokonaan puuttuessa, todetaan Keskustanaisten tiedotteessa.

Marjateollisuus ja marjojen jatkojalostus työllistää satoja henkilöitä. Kauppojen pakastemarjat, mehut, hillot ja muut jatkojalosteet uhkaavat jäädä ensi talvena haaveiksi, mikäli satoa ei saada talteen. Viime vuosina teollisuusmarjasta pääosan ovat keränneet ulkomaiset poimijat. Marjateollisuus tarvitsisi marjaa 10-20 miljoonaa kiloa.

– Marjojen poiminta on verovapaata ja voi toimia myös pienimuotoisena varainhankintana kunnallisjärjestöille ja paikallisyhdistyksille, Keskustanaiset vinkkaa.

Marjatalkoisiin voi lähteä myös hyväntekeväisyystarkoituksessa.

– Samanhenkisen porukan kanssa voi kerätä luonnonmarjoja lahjoitettavaksi oman paikkakunnan vanhainkoteihin, palvelutaloihin, päiväkoteihin ja muihin laitoksiin. Vaihtoehtoisesti marjat voi myydä ja lahjoittaa keruutuotot johonkin sopivaan kohteeseen, Keskustanaiset kannustaa.

Suomen Keskustanaisten toiminnan teemana on vuonna 2020 uusiokäyttöä, kierrätystä ja kotimaista lähiruokaa. Marjatalkoot sopii tähän teemaan erinomaisesti.