Keskustan Kärnältä kirjallinen kysymys Norjan hallitukselle: ”Norjalla on moraalinen velvollisuus käyttää öljyrahastoaan ilmastonmuutoksen torjuntaan”

Ilmastonmuutos

Keskustan kansanedustaja, arktisen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja pohjoismaiden neuvoston jäsen Mikko Kärnä toteaa, että Norjalla on moraalinen velvollisuus käyttää öljyrahastonsa varoja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Norjan öljyrahaston arvo ylitti syksyllä 10 000 miljardin kruunun eli 982 miljardin euron arvon.

– Norjan öljyrahasto on tuotettu tätä fossiilista polttoainetta poraamalla ja tästä syystä katson, että Norjalla on moraalinen velvollisuus käyttää rahastoaan ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.

Sama moraalinen velvollisuus koskee Kärnän mukaan luonnollisesti kaikkia öljymaita,.

Norja voisi näyttää tässä pohjoismaana esimerkkiä ja käyttää rahastostaan esimerkiksi 100 miljardia euroa Afrikan metsittämiseen.

– Tällaisella panostuksella saataisiin jotain aidosti aikaan, eikä se vaikuttaisi yhdenkään norjalaisen arkeen millään tavalla. Rahasto kompensoisi tämän myös nopeasti.

Lappilaisedustaja odottaa Norjan hallitukselta kysymykseensä vastausta suurella mielenkiinnolla.

– On mielenkiintoista nähdä, tunnustaako Norja moraalisen vastuunsa ja mikäli tunnustaa, on hyvä tietää kuinka se aikoo asian suhteen tulevaisuudessa toimia. On hyvä tiedostaa, että Norjan öljyrahasto voisi olla aivan ratkaisevassa asemassa ilmastonmuutoksen torjunnan suhteen, mutta toimet tulisi aloittaa heti, Mikko Kärnä muistuttaa.