Keränen: Työeläkeuudistus on historiallinen

Eläkeuudistus

Kansanedustaja Niilo Keränen (kesk.) on tyytyväinen työeläkejärjestelmän muutoksiin.

– Hieman sote-keskustelun varjoon jäänyt uudistus on hyvin iso ja merkittävä asia, suorastaan historiallinen, Keränen sanoo.

Keräsen mukaan työurien pidentäminen on välttämätöntä muuttuvan huoltosuhteen, julkisen talouden tasapainon sekä työeläkemaksujen nousupaineen takia.

– Eliniänodote kasvaa koko ajan, ihmiset pitävät entistä enemmän huolta itsestään ja pysyvät työkykyisenä pidempään. Tilanne on aivan eri kuin vuosikymmeniä sitten, Keränen perustelee.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi mietintönsä työeläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön muuttamiseksi viime viikolla. Eduskunta hyväksyy muutokset lähipäivinä.

Esitys noudattaa työmarkkinajärjestöjen vuosi sitten tekemää sopimusta.

– Valiokunnan mietintö on yksimielinen, mikä kuvastaa sitä, että ihmiset ymmärtävät ja hyväksyvät muutoksiin liittyvät perustelut, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä toimiva Keränen pohtii.

Eläkeikä nousee

  • Vanhuuseläkeiän alaraja nousee asteittain 63 vuodesta 65 vuoteen. Muutos tulee koskemaan vuonna 1955 syntyneitä ja sitä nuorempia.
  • Vuonna 1962 syntyneistä lähtien alin vanhuuseläkeikä on 65 vuotta. Sitä myöhemmin syntyneiden alin vanhuuseläkeikä sidotaan odotettavissa olevan eliniän muutoksiin.
  • Eläkettä alkaa karttua jo 17-vuotiaasta lähtien. Karttuma on 1,5 prosenttia työtulosta.
  • Nykyinen 4,5 prosentin superkarttuma korvataan 0,4 prosentin lykkäyskorotuksella. Se korottaa eläkettä jokaiselta kuukaudelta, joka ollaan työssä alimman vanhuuseläkeiän jälkeen.