Kärnä järkyttyi maskikohusta: Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesjohto olisi syytä vaihtaa

Kasvomaskit

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on järkyttynyt eilen julkistetuista tiedoista, joiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei suositellut keväällä kasvomaskien käyttöä kaikille kansalaisille, koska ”maskeja ei olisi riittänyt kaikille”.

– Pääministeri Sanna Marin ja hallitus ovat joutuneet tässä nyt keskitetyn virkamiesvallan uhreiksi. On aivan absurdia, että virkamieskunta on tuottanut kansliapäällikkö Kirsi Varhilan johdolla pseudotieteellisen selvityksen, jossa ei ole mitään tieteellistä pohjaa kuten eilen pääministeriltä kyselytunnilla kuulimme. Kaikki tämä on tehty vain sen takia, että virkamiesten omat virheet varautumisessa voitaisiin paikata.

Kärnän mielestä pääministeri ja hallitus ovat tämän johdosta joutuneet aivan kohtuuttomaan tilanteeseen.

– Heidän pitää kantaa vastuu johtavien virkamiesten vuosikymmenien aikana tekemistä laiminlyönneistä. Eihän se näin voi olla, vaan oikeat syylliset on saatettava vastuuseen teoistaan.

Kärnä vaatii, että koko sosiaali- ja terveysministeriön johto laitetaan vaihtoon. THL:n osalta kansanedustaja katsoo, että senkin toiminta on käytävä kriittisesti läpi.

– Pääministeri kertoi eilen kansakunnalle, että viranomaiset ovat valehdelleet. Tällainen ei missään tapauksessa käy ja etenkin kriisiaikana se ei tule kuuloonkaan. Koko sotkusta vastaavan sosiaali- ja terveysministeriön johdon olisi mielestäni erottava luottamuksen palauttamiseksi ja myös THL:n toiminta koronakriisissä on selvitettävä pohjia myöten. Osaakohan kansliapäällikkö Varhila edes hävetä?

Kärnä korostaa, ettei ole edes kyse siitä, olisiko maskisuositus pitänyt antaa jo keväällä vai ei.

– Kyse on siitä, että meille kaikille kerrottiin muka tieteeseen nojaten, ettei maskien käytöstä ole mitään hyötyä. Se oli yksiselitteisesti vale ja kertakaikkisen häpeällistä!