Kainuusta kajahti Rehulalle – "Viedäänkö meiltä synnytykset?"

Sotemalli puhutti puoluevaltuuston seminaarissa
Puoluevaltuusto

Hallituksen sotemalli herätti vielä jossain määrin epäluuloja keskustan puoluevaltuuston päätösseminaarissa Mikkelissä.

Kainuun Ilmari Pokela huomautti, että soteratkaisuun sisältyvä linjaus suppeamman päivystyksen sairaaloista mahdollistaa melkein minkälaisen karsinnan tahansa  varsinkin pienistä keskussairaaloista.

– Kainuussa meillä on huoli muun muassa siitä, viedäänkö meiltä synnytyspuoli.

Peruspalveluministeri  Juha Rehula sai Pokelalta uhmakkaat terveiset.

– Ja sano sinä Juha mitä hyvänsä, niin me rakennamme uuden keskussairaalan Kajaaniin. Ja katsotaan onko herroilla pokkaa laittaa lappua luukulle.

Rehula kuittasi viestin tulleen perille. Hän arveli, että kainuulaiset tekevät juuri niin kuin tahtovat.

– Teillähän tunnetusti tuota rahhoo on, niin antakaa mennä, eikun männä.

Rehula muistutti kuitenkin, että pelkällä seinien rakentamisella ei pystytä varmistamaan palvelun laatua,. Ministerin mukaan hallituksen linjaus lähtee siitä, että jokaisessa nykyisessä keskussairaalassa on jatkossakin 24/7 –päivystystä.

Todellisuudessa tilanne on kuitenkin Rehulan mukaan nykyisin se, että kolaripaikalta ei viedä välttämättä lähimpään 24/7 –päivystystykseen,  vaan 150 kilometrin päähän paikkaan, jossa päivystysvalmius on parempi.

– Ja näitä kaupunkeja on tässä maassa semmoiset puoli tusinaa, joissa tällaisessa tilanteessa ollaan.

Rehulan mukaan on tärkeää asettaa tavoite, että hallitusti ja koordinoidusti kaikki tietävät, mistä sairaalasta löytyy kovassakin tilanteessa varmuudella apu.

– Synnytykset eivät ole edes kytköksissä suoraan näihin päivystäviin sairaaloihin.  Siinä pitää katsoa se, mitkä ovat etäisyydet ja väestörakenne muun muassa.

Rehulan mielestä tässäkin asiassa kannattaa katsoa peiliin.

– Me voidaan päättää, että täällä on synnytykset, mutta jos ei ole naistentautien lääkäreitä ja anesteologeja, niin synnytä siinä sitten.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen selvitti aluehallinnon uudistuksen suuntaviivoja. Vehviläinen hahmotteli, että uusille maakuntahallinnoille voisi ehkä antaa vastuun myös joukkoliikenteestä ja sen kehittämisestä.

– En pitäisi sitä ollenkaan pöllömpänä ajatuksena.

Vehviläinen muistutti, että Mikkelin kokouksessa on nostettu esiin myös ajatus siitä, voitaisiinko tulevat maakuntapäättäjät valita listavaaleilla.

Ministeri ei itse ottanut kantaa siihen, pitäisikö näin menetellä. Hän piti kuitenkin asiaa selvittämisen arvoisena.