Forssassa sulateltiin Sirkka-Liisa Anttilan luopumisuutista ja etsittiin puolueelle uutta visiota – "Keskusta kantaa vastuuta, vaikka siitä ei välttämättä palkita"

Hämeen vaalipiiriä 36 vuotta edustanutta Sirkka-Liisa Anttilaa kiiteltiin vuolaasti Etelä-Hämeen keskustan piirikokouksessa Forssassa.
Etelä-Häme

Konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) eduskuntauran päättyminen kaappasi päähuomion Etelä-Hämeen piirikokouksessa.

Uutinen tavoitti hämäläisen keskustaväen aivan Forssassa pidetyn kokouksen alla.

– Olen saanut edustaa Hämeen vaalipiirin äänestäjiä eduskunnassa kohta 36 vuotta – siis melkein puolet elämästäni. Ihan pelästyin, kun laskin tämän, Anttila lohkaisi.

Anttilan lopullista päätöstä ehdokkaaksi asettumisesta oli odotettu piirissä hartaasti. Moni uskoi, että pitkän linjan vaikuttaja lähtisi ehdolle vielä kerran.

Mamma jää nyt kotiin.

Sirkka-Liisa Anttila

Anttila kertoi tuntevansa suurta vastuuta keskustan menestymisestä ensi huhtikuun vaaleissa.

– Erittäin raskaiden pohdintojen jälkeen olen kuitenkin päättänyt toteutta perheeni ja erityisesti lastenlasteni toiveen: mamma jää nyt kotiin, Anttila kuvaili ääni väristen.

Lukemattomia kertoja keskustapiirin vaaliveturina ollut Anttila kehotti keskustalaisia tormakoitumaan, vaikka moni maalailee piruja seinille.

– Kun Suomessa tehdään suuria päätöksiä, ne tekee keskusta. Keskusta kantaa vastuuta, vaikka äänestäjät eivät siitä välttämättä palkitse.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) komppasi Anttilan arviota.

– Jo yli sadan vuoden ajan suomalaiset ovat äänestäneet keskustan kantamaan vastuuta. Me olemme ottaneet sen kannettavaksemme.

Eurovaaliehdokkaaksi nimetty Pekkarinen muistutti, että ennen Sipilän hallitusta kustannuskilpailukykynsä menettänyt Suomi oli ajautunut näivettymiskierteeseen.

Pekkarinen korosti, että kiky-sopimuksen idea oli saada suomalaiset yritykset menestymään keventämällä niiden kustannustaakkaa.

– Tässä on paradoksi: kun Suomen talous on saatu jyrkkään nousuun, keskustan kannatus menee vastaavassa kulmassa alas.

Pekkarisesta keskustalta puuttuu tällä hetkellä kansalaisiin vetoava tarina ja visio.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarisen mukaan työelämän uudistaminen ja sujuvoittaminen on välttämätöntä. (Kuva: Jari Laukkanen)

Kova talouskasvu panee Pekkarisen mukaan yhteiskunnan sosiaalisen eheyden koetukselle: kun toisen palkkapussi lihoo, toisella etuuksien indeksit on jäädytetty.

Suuret kasvukeskukset puolestaan imevät työvoimaa puoleensa, jolloin reuna-alueilla kärsitään ammattitaitoisen väen puutteesta.

– Keskustan pitää pohtia, mikä on sen seuraava suuri tehtävä. Kannattaa ottaa huomioon maailmanlaajuiset megatrendit, kuten esimerkiksi ilmastonmuutos ja digitalouden kehitys, Pekkarinen kannusti.

Keskusta elää ja hengittää alueiden politiikasta.

Timo Kaunisto

Paluuta eduskuntaan suunnitteleva Timo Kaunisto soisi Pekkarisen tavoin keskustan ympäristö- ja ilmastopolitiikan saavan uutta puhtia.

– Pääministerikisassa voidaan kiilata kärkikahinoihin myös hyvillä sosiaalipolitiikan avauksilla. Tosin niissäkin pitää erottua kilpakumppaneista.

Kaunisto oli huolissaan väen pakkautumisesta kalliiden elinkustannusten ja epävarmojen työmarkkinoiden kasvukeskuksiin. Etelä-Suomessa Uusimaa imuroi väkeä puoleensa.

– Keskusta elää ja hengittää alueiden politiikasta, Kaunisto muistutti.

Forssalainen Liisa Tonteri korosti työpaikkojen merkitystä alueiden elinvoimalle.

– Pitäisi olla töitä, ettei tarvitsisi Forssasta lähteä minnekään. Nuorten pitäisi uskaltaa perustaa perhe ja ostaa asunto, Tonteri tiivisti.

Myös keskustalainen paikallisaktiivi Eero Hirvikoski toivoi keskustalta tulevaisuuteen uskovaa viestiä.

– Nuoriin pitäisi valaa uskoa siihen, että heillä on tulevaisuudessa mahdollisuudet hyvään elämään.

Timo Kaunisto (oik.), Liisa Tonteri ja Eero Hirvikoski uskovat, että keskusta voi vielä rynniä mukaan pääministerikisaan. (Kuva: Jari Laukkanen)

Piirin puheenjohtaja Johanna Häggmanin mukaan keskustalaisten pitää vahvistaa itsetuntoaan vaalikenttiä varten, sillä ensi vuonna on tiedossa oikea kampanjoiden ruuhka.

Hän muistutti joukkojaan siitä, että vaalityön pitää olla nousujohteista aina vaalipäivään asti.

Timo Silvan arvioi, että monen etelähämäläisen on löydettävä uusi eduskuntavaaliehdokas Sirkka-Liisa Anttilan päätöksen jälkeen.

Piirin puheenjohtajisto jatkaa entisellään.

Kannanotossaan piirikokous vaatii lisää resursseja ammattikoulutukseen.

– Suomella ei ole varaa sellaisiin koulutuskokeiluihin, jotka merkittävästi heikentävät erityisesti toisen asteen opiskelijoiden mahdollisuuksia saada korkealaatuista, riittävän lähiopetuksen sisältävää koulutusta, keskustalaiset painottavat.

Lisäksi kokous vetoaa hallitukseen, jotta se estäisi kahden ulosottomiehen viran siirtämisen Forssasta Hämeenlinnaan.

Etelä-Hämeen keskusta eduskuntavaaliehdokkaiksi nimettiin Launo Haapamäki Hämeenlinnasta, Petri Hakamäki Janakkalasta, Johanna Häggman Forssasta, Timo Kaunisto Hämeenlinnasta, Heli Lehtilä Lopelta ja Janne Näsi Hämeenlinnasta.

Yksi ehdokaspaikka jätettiin tässä vaiheessa täyttämättä.

Piirin puheenjohtajisto jatkaa entisellään. Myös ensi vuonna piirin puheenjohtajana toimii Johanna Häggman ja varapuheenjohtajina Timo Silvan ja Timo Kaunisto.