Kari Hokkanen:

Afganistan opetti, toivottavasti

Blogi

Kylmän sodan suurvallat saivat vuorotellen turpiinsa Afganistanissa. Brezhnevin yritys vaikutti koko imperiumin romahtamiseen. Pahoin ryssivät sotansa amerikkalaisetkin.

George W. Bush reagoi WTO:n kaksoistornien tuhoon mahdollisimman typerästi: julisti terrorismin vastaisen sodan, jota nimitti ristiretkeksi. Sota venyi 20-vuotiseksi ja päättyi nöyryyttävään tappioon.

Ensin tuhottiin Irak, jolla ei ollut New Yorkin iskuun osaa eikä arpaa. Tuloksena oli jatkuva sisällissota ja miljoonat pakolaiset lähimaiden ja Euroopan riesaksi.

Afganistanissa sodittiin samaa Talebania vastaan, jota oli runsaalla aseavulla autettu karkottamaan neuvostoarmeijaa. Taleban pommitettiin ulos Kabulista ja tilalle nostettiin ”länsimielinen” hallitus, jonka piti johdatella Afganistan demokratiaksi.

Yhdysvallat tuki sitä 2 000 miljardilla dollarilla, mutta taas on Taleban vallassa. Hukkaan menivät taalat ja ihmishenget. Taleban tuli aseistetuksi toiseen kertaan, kun se otti antautuneelta afgaaniarmeijalta amerikkalaisilta saadun varustuksen. Naurattaisi, ellei asia olisi niin vakava.

Biden myönsi saman kuin Gorbatshov: ideologisten ristiretkien aika on ohi. Ei onnistu vieraan systeemin, olkoon sosialismi tai demokratia, pakkovienti kansalle, joka ei sitä halua eikä ainakaan tahdo puolustaa.

Jos sana pitää, se on Afganistanin arvokkain opetus.

Suomi oli vähällä sekaantua jo Irakin sotaan. Kiitos Anneli Jäätteenmäen, niin ei käynyt. Afganistaniin mentiin YK:n luvalla ja puhuttiin kriisinhallinnasta, joka helposti sekoittui rauhanturvaamiseen. Faktisesti se oli osallistumista sotaan.   

Miljardi meni veronmaksajien rahaa. Toki voi selittää, että sotilaat oppivat sotimaan ja tyttöjä autettiin kouluun ja muuta hyvää, mutta hinta oli kohtuuton. Yhdyn presidentti Niinistön ja Seppo Kääriäisen arvioihin, että tulevia on harkittava kriittisesti ja tapahtuneesta otettava opiksi.

Mauno Koivisto varoitti Kaarle XII:n tiestä. Ei pidä sekaantua kaukaisiin sotiin, joilla ei ole yhteyttä oman maan turvallisuuteen. Voi kuulostaa kyyniseltä, mutta niin se vain on.

Niin kyyninen ei kuitenkaan pidä olla, että persujen lailla purnaa, kun nyt Suomeen tuodaan meitä auttaneita.

Miehittäjien auttajia joka maassa kohdeltu karusti, eikä Taleban takuulla tee poikkeusta. Pelastetut olivat aidosti hengenvaarassa, kuten sinne jääneetkin.

Mahdollinen miljoonapäinen pakolaisaalto huolestuttaa maailmalla.

Afgaaneja on jo paossa ehkä kolmisen miljoonaa, useimmat naapurimaissa. Enempää ei kukaan halua.

Ei juuri Suomikaan. Vuoden 2015 toistumista ei ainakaan tahdota. 

Pakolaiskiintiötä on ehdotettu nostettavaksi. Gallupin mukaan suomalaisten mielet jakautuvat siitä suunnilleen kahtia. Vihreät ja SKDL:n perilliset ottaisivat vaikka kuinka paljon, persut eivät ketään ja muut ovat siltä väliltä.

Kiintiöpakolaiset eivät ole ongelma. Heidät on tutkittu eikä tarvitse epäillä, että mielivät vain loisimaan sosiaaliturvalla. Sellaisia on jo yllin kyllin, sekä vierasperäisiä että kantasuomalaisia.

Työteliäät ja lainkuuliaiset maahanmuuttajat olkoot tervetulleita, aivan kuin eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Seinäjoella lausui.

Toivotaan Pylvään samalla oppineen, ettei oikeaakaan asiaa kannata ilmaista sanoin, joista poliittiset vastustajat ja vauhkot ihmisoikeusjuristit pääsevät uhkailemaan käräjillä.

Kari Hokkanen Kari Hokkanen on professori ja Ilkan entinen päätoimittaja.