Pahoinvointia hyvinvointialuekeskustelussa
Kesän jälkeen olemme saaneet lukea iltapäivälehdistöstä kokoomuksen ja perussuomalaisten väsymätöntä kritisointia hyvinvointialueita ja sote-uudistusta kohtaan. Osa Iltapäivälehdistön toimittajakunnasta nielee nämä suurelta osin virheelliset ulostulot täysinä totuuksina.
Sana ”hallintohimmeli” on näiden jarruttajien ja vääristelijöiden mielisana. Sitä on viljelty jo useamman vuoden ajan ”totuutena”. En ole vielä saanut näiltä mialaihoilta, jockaträsbackoilta tai riikkapurrilta vastausta siihen, mihin he tuon pilkkasanansa perustavat.
Tuhannen kerran: Sote-uudistus yhdisti satojen kuntien, kymmenien sairaanhoitopiirien ja pelastuslaitosten palvelut yhteisen katon alle. Alueita on 22 ml. Helsinki. Niillä alueilla hyvinvointialue vastaa kaikesta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimintaan liittyvistä palveluista.
Hallinto on suoraviivaistunut, kaventunut – ja se on matalampi kuin vanha järjestelmä. Minulta lähtee sokka irti keskusteluissa, joissa tuota hallintohimmeli-sanaa enää viljellään.
Toinen viime aikojen kokoomuksen kravattipersusiiven ja solvauksia somessa sylkevien perussuomalaisten vihan kohde ovat olleet sote-johtajien määrä ja palkat sekä aluevaltuutettujen palkkiot.
Hyvin on kokoomuksen ja perussuomalaisten virheitä täynnä olevat ulostulot siinä porukassa opittu. Vielä kertauksena tälle porukalle, vaikka tieto ja faktat ovatkin heidän suurimpia vihollisiaan: Uutta johtajatasoa ei luotu. Vanhassakin järjestelmässä oli johtajia pilvin pimein. Nyt ne ovat yhden katon alla, ennen niitä kattoja oli satoja.
Monilla hyvinvointialueilla on varmasti hallintotasolla tehostettavaa, paljonkin, mutta työ on vasta alussa. Alueet ovat vajaa kaksi vuotta vanhoja. Suomen suurin valtionpalveluiden uudistus ei valitettavasti tullut valmiiksi sormennapsautuksella tammikuussa 2023.
Johtajien määrää ja vastuualueita ollaan tarkistamassa varmasti jokaisella alueella parastaikaa. Suurimman alueen, Pirkanmaan johtajamäärä on 71, pienin on Keski-Pohjanmaan 8. Pirkanmaan hyvinvointialueella työskentelee yli 20 000 henkilöä, johtajien palkat ovat koko henkilöstön palkoista hyvinvointialueen johtajan mukaan 0,95%.
Johtajat valitaan osaamisensa perusteella. Jos heissä on vähän perussuomalaisia, liekö kyse jostain muusta kuin puoluekannasta.
Samalla nämä samat somehuutelijat, jotka eivät ole vaivautuneet selvittämään edes alkeita uudistuksesta, purnaavat ”hillotolpista”. Keskusta kuulemma junaili itsellensä uusia johtajanpaikkoja ja aluevaltuutettujen huippukorvauksia ja ryhmärahoja vain persuja kiusatakseen.
Johtajat valitaan osaamisensa perusteella. Jos heissä on vähän perussuomalaisia, liekö kyse jostain muusta kuin puoluekannasta.
Aluevaltuustot kokoontuvat yleensä 4–6 kertaa vuodessa. Kokouspalkkioilla ei kukaan aluevaltuutettu rikastu. Ryhmärahat ovat sotebudjetista promillen osia. Koko maassa noin 20 M€. Koko sotebudjetti on yli 20 Mrd€. Ja tämä on lähes ainut asia, mihin perussuomalaisten poliitikot ottavat kantaa aluevaltuustoissa. Puhdasta populismia.
Ryhmärahat lisäävät aluevaltuutettujen mahdollisuutta hankkia ja omaksua tietoa, ja parantavat päätöksentekoa ja demokratiaa. Onkohan tämä se perimmäinen syy, miksi perussuomalaiset näitä rahoja niin kovasti vastustavat.
Lopuksi muutama neuvo hallitukselle. Lopettakaa peräpeiliin katselu. Työhanskat käteen. Ja tässä muutama keskustalainen työkalu sote-uudistuksen aloittaman työn jatkamiseksi:
1.) Alijäämän kattamiselle kahden vuoden lisäaika – näin vältytään tekemästä sellaisia leikkauksia, jotka tulevat aiheuttamaan lisäkustannuksia tulevaisuudessa.
2.) Norminpurun vauhdittaminen, näistä saatavat säästöt jätetään alueille.
3.) Vuokrahenkilöstöön kansallista säästelyä.
4.) Matkakustannusten kelakorvaukset hyvinvointialueiden rahoitukseen.
5.) Terveydenhuollon kelakorvausten keskittäminen sinne, missä niillä on vaikutusta: suunterveys, naistentaudit ja hedelmöityshoidot.
Saa toteuttaa.