Arktisten alueiden merkitys kasvaa
Arktiset asiat ovat vahvasti esillä EU-tason keskusteluissa erityisesti nyt, kun komissio ja Euroopan ulkosuhdehallinto valmistelevat arktista tiedonantoa.
Entinen pääministeri Paavo Lipponen on kirjoittanut EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin pyynnöstä muistion EU:n arktisen politiikan suuntaviivoista.
Lipponen nosti Arktisen alueen politiikan merkityksen esille äskettäin myös Helsingin Sanomien haastattelussa (15.11.2015). Hänen mukaansa Suomen pitää ottaa EU:n arktisen politiikan linjauksissa johtorooli, samaan tapaan kuin Suomi otti johtoroolin pohjoisen ulottuvuuden politiikassa. Olen samaa mieltä.
Pelkästään Pohjois-Norjassa ja Pohjois-Ruotsissa tehdään kymmenen vuoden sisällä parin sadan miljardin euron kaasu-, öljy-, infra- ja kaivosinvestoinnit. Myös Suomen pitäisi päästä hyötymään niistä.
Radan rakentaminen Jäämereltä Suomen kautta etelään voisi olla tapa, jolla EU on mukana pohjoisen talouskasvussa. Myös pohjoinen datakaapelihanke Suomen kautta Aasiaan olisi merkittävä hanke.
Koillisväylän merikaapeli tekisi Suomesta datasolmun ja avaisi runsaasti uusia mahdollisuuksia pilvipalveluille. Lisäksi kaivos- ja kalateollisuutta tulisi kehittää.
Lapissa on parhaillaan jo käynnissä sen historian laajin teollisuuspalvelujen kehittämishanke Arctic Business Concept (ABC), jonka päätavoite on teollisuudessa ja kaivannaistoimialalla toimivien pk-palveluyritysten kilpailukyvyn ja kasvun tukeminen.
Samalla Lappi edistyy tavoitteessaan olla EU:ssa edelläkävijä luonnonvarojen kestävässä jalostamisessa.
Pohjois- ja Itä-Suomessa rakennerahastojen kärkihankkeista voidaan mainita muun muassa painettavan älyn soveltamista tutkiva PrintoCent, kansainväliseen hiukkastutkimukseen keskittyvän Laguna-tutkimuskeskuksen edistäminen Pyhäsalmen kaivokselle Pyhäjärvelle, Oulun yliopistolle rakennettu kaivannaisteollisuutta tukeva pilottirikastamo ja kaivannaisalan koulutuksesta vastaava Oulu Mining School sekä Rokuan kansallispuiston yhteydessä toimiva kansainvälinen GeoPark-verkosto.
Tämän kaltaisilla hankkeilla on suuri merkitys pohjoisten alueiden elinkeinoelämän kehittämisessä.
Myös laajemmin ymmärrettynä Pohjoisessa ulottuvuudessa riittää kehittämistä.
Tähän asti Pohjoinen ulottuvuus on merkinnyt ennen muuta ympäristöyhteistyötä Venäjän Neuvostoliitolta perimistä ympäristökatastrofeista.
Kuolan niemimaa, metsäkuolemat, Itämeri ja Venäjän ydinjätteet ovat olleet yhteisiä huolenaiheitamme. Pietarin lounainen jätevedenpuhdistamo on yksi esimerkki Pohjoisen ulottuvuuden konkreettisista saavutuksista.
Tekemistä riittää yhä. Luoteis- ja Pohjois-Venäjällä on tuhansia paikallisia lämpövoimaloita, jotka käyttävät raskasta polttoöljyä ja kivihiiltä erittäin alhaisella hyötysuhteella. Musta hiili on otsonin ja metaanin lisäksi tärkeimpiä ilmastoon vaikuttavia lyhytikäisiä yhdisteitä.
Meidän on myös vaalittava ulkopolitiikassamme vakautta, jotta maapallon pohjoisosat säilyvät rauhan vyöhykkeenä, mikä oli Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšovin lokakuussa 1987 Murmanskissa pitämän puheen ylisukupolvinen tavoite.