Kannattaa kiinnostua EU-vaaleista
Ennakkoäänestys on jo alkanut ja varsinainen Euroopan unionin vaalien vaalipäivä lähestyy. Aika monelle ne ovat kaikkein vähiten kiinnostavat vaalit, vaikka niistä kannattaisi olla hyvinkin kiinnostuneita. EU:ssa päätetyt asiat vaikuttavat nimittäin yhä enenevästi meidän kaikkien elämään, joten sillä on merkitystä, keitä valitsemme sinne päättämään myös Suomea koskevista asioista.
Miksi Euroopan unioni tuntuu niin monelle kaukaiselta ja kasvottomalta byrokratiakoneistolta, josta tulee toinen toistaan kummallisempia kansalaisten oikeuksia rajoittavia lakeja? Miksi on vaikeampaa miettiä, mitä hyviä asioita sieltä on tullut meidän elämäämme?
Hiljattain julkaistiin tutkimus, jossa oli analysoitu Euroopan unionia koskevia uutisia. Käytettävissä olevan aineiston perusteella laskettiin noin 40 prosenttia juttujen otsikoista olevan negatiivisia, vaikka itse tekstin sisältö oli neutraali.
Hyvä esimerkki on uutinen tulevista rakennusmääräyksistä, jonka mukaan EU määrää rakentamaan taloihin aurinkopaneelit vuoteen 2029 mennessä. Kun juttua luki tarkemmin, selvisi että velvoitteista voi vapautua teknisistä tai taloudellisista syistä eli aika monelle käyvin perustein.
Miksi otsikko oli rakennettu tyyliin ”EU määrää uusiin koteihin aurinkopaneelit”? Vastaus tuli valtakunnan päälehden toimittajalta: siksi että negatiivinen tyyli myy.
Jos otsikko olisi rakennettu neutraaliin tyyliin ”EU:sta uusi rakennusdirektiivi” tai positiiviseen tyyliin ”EU edistää kotitalouksien aurinkoenergiaratkaisuja”, ei näitä otsikoita klikattaisi niin paljon luettaviksi.
Medialla on paljon vaikutusvaltaa meidän käsityksiimme Euroopan unionista. Jos uutisointi keskittyy klikkijournalistisiin, kielteisiin aiheisiin, on luonnollista, että pidämme Euroopan unionia enemmän huonona kuin hyvänä asiana. Median ansaintalogiikka kannattaa siis tiedostaa ja omaa medialukutaitoa kehittää tämän ymmärtämiseksi.
Euroopan unionin terästäydyttyä puoltamaan Ukrainaa sen taistelussa häikäilemättömän hyökkäyssodan aloittanutta Venäjää vastaan kirkastui monelle suomalaiselle unionin turvallisuutta ja vakautta tuova merkitys.
Vaikka unioni on edelleen monen kansallisvaltion omien intressien edistämisen temmellyskenttä, löytyy siellä myös yhteisrintama puolustaa yhteisiä eurooppalaisia arvoja ihmisoikeuksista ja oikeusvaltioperiaatteesta. Mikään järjestelmä ei ole täydellinen, mutta on Suomen kaltaisen pienen maa etu olla osa isompaa kokonaisuutta, joka jakaa nämä periaatteelliset tärkeät perusarvot.