Vietnamissa myydään "mukavia" VIP-matkoja paperittomille Britanniaan pyrkiville

Ihmiskauppa

Vietnamissa ihmissalakuljettajat tarjoavat Britanniaan halajaville lentomatkan, väärennetyn passin ja jopa oikeusapua.

Niin kutsuttu VIP-paketti voi maksaa jopa lähemmäs 50 000 euroa, summan, joka on tavalliselle vietnamilaiselle tähtitieteellisen korkea.

Moni lähtijä uskoo ihmissalakuljettajien lupauksiin, että matka Vietnamista voi olla jopa mukava, kunhan siitä maksaa tarpeeksi.

VIP-paketteja mainostetaan turvallisempina kuin niin kutsuttuja maalaispaketteja, joissa ihmiset liikkuvat jalan tai rekkojen kyydissä metsien läpi.

Matka Eurooppaan maareittiä kestää kuukausia, ja matkaan lähteneet joutuvat usein pakkotöihin maksaakseen seuraavan etapin.

Lisäksi poliisit ja maahanmuuttoviranomaiset ovat jatkuva pelon aihe.

Osa paperittomista pakotetaan seksityöhön matkan aikana.

Seksikaupan uhrien joukossa on myös alaikäisiä paperittomia, todetaan raportissa, jonka ovat koonneet ihmiskauppaa vastustavat ja tutkivat järjestöt Anti-Slavery International, ECPAT UK ja Pacific Link Foundation.

Lausunnossaan Anti-Slavery International toteaa, että Britannian rekkatragedia tuo esille poikkeukselliset ja vaaralliset riskit, joita epätoivoiset ihmiset ottavat voidakseen elättää perheensä.

Rekan kontista Essexissä Englannissa löytyi 39 ihmisen ruumiit viime viikon keskiviikkona. Heistä valtaosan epäillään olleen lähtöisin Vietnamista.