Turkki ei pyydä anteeksi, Putin ei tapaa Erdogania

Ulkomaat

Venäjän ja Turkin välinen pattitilanne ei osoita ratkeamisen merkkejä.

Turkki ei aio edelleenkään pyytää Venäjältä anteeksi viimeviikkoista sotilaskoneen pudottamista, eikä Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan aio tavata Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu kiisti anteeksipyynnön mahdollisuuden lehdistötilaisuudessa Brysselissä, jossa oli paikalla myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Davutoglun mukaan oman ilmatilan suojeleminen on oikeus ja velvollisuus. Tukea Davutoglu sai Stoltenbergiltä, joka ilmoitti kaikkien liittolaisten tukevan täysin Turkin oikeutta ilmatilansa puolustamiseen.

Turkki on kuitenkin muutoin pyrkinyt sovinnollisuuteen kiistassa.

Maa oli toivonut, että Erdogan ja Putin tapaisivat Pariisissa tänään. Putinin tiedottaja ilmoitti kuitenkin tänään, ettei tällaista tapaamista ole Putinin ohjelmassa.

Venäjä on uhannut kiistan vuoksi Turkkia pakotteilla. Niihin kuuluu muun muassa Turkkiin suuntautuvan venäläisturistien virran pysäyttäminen ja maataloustuotteiden tuontikieltoja.

Suhteiden jäätymiseen johtaneessa välikohtauksessa kuoli alas ammutun koneen toinen lentäjä. Hänen ruumiinsa kuljetetaan tänään Turkista Venäjälle.