Jakautuneen Libyan kaaos antaa Isisille tilaa vahvistua
Isisin ja sen liittolaisten Libyassa tekemät iskut osoittavat äärijärjestön vahvistaneen otetta sekasortoisesta maasta. Ulkopoliittisen instituutin Wolfgang Mühlbergerin mukaan kyse on ehkä enemmän sopivaan tilaisuuteen tarttumisesta kuin tietoisesta strategiasta.
– Isis etsii aina valtatyhjiöitä vaikutusvaltansa levittämiseksi, Mühlberger sanoo.
– He tietävät olevansa voimakkaiden vastatoimien kohteena ja etsivät mahdollista väistöpaikkaa tai uutta toiminta-aluetta, jos Irakissa ja Syyriassa maa alkaa polttaa liikaa jatkojen alla, lisää kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.
Mühlbergerin mukaan Sirten kaupungissa ja sen ympäristössä on mahdollisesti tuhansia Isis-taisteijoita, joista monet ovat palanneet takaisin muilta taistelukentiltä. Järjestön tavoitteena lienee mukaan varmistaa kaaoksen jatkuminen häiritsemällä Libyan ainoaa tulonlähdettä eli öljynvientiä.
– Se on vakavaa, koska rahat ovat muutenkin loppumassa, Mühlberger muistuttaa Libyan romahtaneesta öljynviennistä.
Euroopassa ja muualla lännessä Isisin vahvistuminen Libyassa on herättänyt huolta ja maiden on arveltu suunnittelevan jopa sotilaallista iskua järjestön asemiin.
Parosen mukaan Ranska on aloittanut tiedustelulennot Libya ilmatilassa. On myös viitteitä siitä, että länsimaiden tiedustelupalveluita ja erikoisjoukkoja toimivat maassa.
– Isis pitää nyt niin merkittävää kaupunkia hallussaan ja pystyy sieltä operoimaan esimerkiksi öljyinfrastruktuuria vastaan siinä määrin, että jotain Isisille pitää tehdä, Paronen sanoo.
Libyan entisen siirtomaaisännän Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni on varoittanut, ettei Libyaan kannata lähteä näyttämään voimaa ja sekoittamaan tilannetta entisestään.
Paronen ei usko laajamittaiseen ilmaoperaatioon vaan rajoitetumpiin toimiin. Suuri ongelma on se, etteivät Libyan kilpailevat hallinnot ole vielä toteuttaneen joulukuussa YK:n välityksellä hyväksyttyä sopimusta kansallisen yhtenäisyyden hallituksesta. Jos hallitus syntyisi, ulkovalloilla olisi selkeästi joku jota tukea.
Puolitoista vuotta vallasta kilpailleet hallinnot sopivat kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamisesta joulukuun puolivälissä. Kuukauden määräaika sovun toteuttamiselle umpeutuu lähipäivinä, mutta kumpikaan osapuoli ei ole vielä riittävän laajasti sitoutunut uuden hallituksen taakse.
Tilannetta ei helpota se, että osa alueen maista on tukenut päämajojaan Tripolissa ja Tobrukissa pitäviä kilpailevia hallituksia.
Mühlberger pitää libyalaisten keskinäistä sovintoa ennakkoehtona tehokkaille Isisin vastaisille toimille. Muussa tapauksessa ongelman voi ratkaisemisen sijaan yrittää vain eristää, kuten naapurimaat Tunisia, Egypti ja Algeria ovat tehneet tehostamalla rajavalvontaansa. Sisällissodan kiihtyessä myös EU voisi vahvistaa ja laajentaa mervivalvontaoperaatiotaan Välimerellä.
– Se on parasta, mitä voi tehdä, että Libyan ongelmaa voisi edes tilapäisesti hallita, Mühlberger sanoo.
Hänen mukaansa pahamaineisen Isisin vahvistumisessa onni onnettomuudessa on se, että se on sentään lisännyt mielenkiintoa Libyan tilannetta kohtaan ja kansainvälisen paine yhteishallituksen muodostamiseksi on ollut voimakasta.
Lähteenä myös AFP, Financial Times