OP nostaa arviotaan tämän vuoden talouskasvusta

Talouskasvu

Osuuspankki arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia.

Aiempi, vuoden alussa tehty arvio oli 1,8 prosenttia.

OP arvioi talouskasvun jatkuvan kahden prosentin tahtia myös ensi vuonna.

OP:n entistä parempaan ennusteeseen vaikuttaa muun muassa Tilastokeskuksen tiistaina julkistama ennakkotieto siitä, että Suomen bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa 2,8 prosenttia vuoden takaisesta.

Suhdannekyselyt puoltavat vauhdin jatkumista reippaana myös lähitulevaisuudessa.

Aiempaa myönteisemmät näkymät perustuvat OP:n mukaan ennen kaikkea viennin hyvään vireeseen, mutta myös investoinnit kasvavat ekonomistien mukaan aiempaa arviota vahvemmin.

OP:n ekonomistit ennustavat viennin kasvavan noin viisi prosenttia sekä tänä että ensi vuonna.

– Kaikki osatekijät ovat liikkuneet viennin osalta parempaan suuntaan. Maailmankauppa on elpynyt, hintakilpailukyky kohenee ja kapasiteettia on tullut lisää. Vientisektori tarvitsee silti paria vuotta pidempää nousukautta, jotta heikkojen vuosien jälkeen päästään hyvälle tasolle, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kirjoittaa pankin tiedotteessa.

OP:n mukaan rakentaminen jatkaa vahvassa kasvussa myös tänä vuonna.

Samoin myös yritysten laiteinvestoinnit kasvavat. Yksityinen kulutus lisääntyy ennen kaikkea kestokulutustavarahankintojen vauhdittamana.

– Vahva kuluttajien luottamus, patoutuneet tarpeet ja myönteinen varallisuuden kehitys lisäävät kulutusta. Kotitalouksien vahvaan luottamukseen on hyvät syyt. Kotitalouksien taloustilanne kohenee, kun piristyvä talous vähentää työttömyyttä ja entistä useampi pitkäaikaistyötönkin löytää töitä, sanoo ekonomisti Henna Mikkonen.

OP:n arvion mukaan kotimaisen kysynnän kehitystä tukee myös Euroopan keskuspankin kevyenä jatkuva rahapolitiikka.