Joe-setä ja Putin-setä, kaksi suurta

Apollon tietäjät

Kirjailijamme Veikko Huovinen kävi diktaattoreiden kimppuun satiirin ja huumorin keinoin. Hitleristä hän kirjoitti teoksen Veitikka. Stalinista syntyi Joe-setä.

Niissä pannaan tyrannit paikoilleen. Ihmisiä kun taitavat sittenkin olla. Ja nauroihan se Stalinkin. Putinin naurusta ei tietäjällä ole vielä havaintoja.

Huovinen kertoo, kuinka neuvostojohtaja oli seurannut kerran kaukaa Jakutiasta tulleen kansantanssiryhmän esitystä. Stalin katseli huvittuneena muuatta punaposkista, hersyvän iloista lamuuttityttöä.

Erityisesti siihen aikaan Stalin pelkäsi vainoharhaisesti myrkytysyrityksiä eikä aina luottanut turvallisuusväkensä valikoimiin kommunisteihinkaan. Tänäänkin oli tarjoilemassa uusi ihminen, joka näytti kyräilevän ja salailevan näköiseltä.

Silloin lamuuttityttö tuli hänen mieleensä. Tuollaisen luonnonlapsen luulisi olevan luotettavan. Ja niin tyttöä ei päästetty pois Moskovasta, hänet pantiin kuukauden kokkikurssille ja opetettiin siivoamaan eurooppalaisia huoneita. Tyttö kun oli asunut elämänsä paimentolaisjurtassa ja elänyt luonnonlapsen elämää.

Stalin mielistyi uuteen apulaiseensa niin, että viihtyi keittiössä ruoankäryn, keittohöyryjen, tiskinlemun ja kaatoaltaan löyhkän sakessa ilmapiirissä ja kuunteli paimentolaistytön iloisia kertomuksia, Huovinen kirjoittaa.

”Tytön asuessa ensimmäisiä viikkojaan Stalinin datshassa, Stalin hämmästeli hihkaisuja ja eräänlaisia riemunkiljaisuja, joita tyttö päästeli asioidessaan WC:ssä. Kun tämä toistui taas muutamana aamuna Stalinin ollessa teepöydässä, Stalin kysyi, mitä tyttö oikein kiljui vessassa. Tyttö sanoi hänestä olevan hassua ja hauskaa, kun kakka lähtee viimeiselle matkalleen kosken kohistessa…

Stalinilla oli suu täynnä leipää ja teetä. Kun hän kuuli tytön vastauksen, hänen poskensa pullistuivat pidätetystä naurusta. Mutta ei hän mahtanut mitään, teesuihku lensi hänen nenästään pöytäliinalle, ja kova hohotus seurasi sitä. Hän yski ja kakoi hyvän aikaa nenään ja keuhkoihin menneitä leivänmuruja. Vielä virkahuoneessaan pitkin päivää hän puhkesi äkillisiin naurunpurkauksiin.”

Veikko Huovinen ei kirjoita enää. Mutta varo vain, Putin-setä! Uudet satiirikot ja muut humoristit teroittavat jo kyniään.

Apollon tietäjät Apollon tietäjät havainnoivat maailmaa pilke silmäkulmassa.