Katainen käänsi katseensa pois Unkarista
Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vaati hallitukselta toimia niitä maita kohtaan, jotka eivät noudata oikeusvaltioperiaatteita. Kataisen mukaan ei pidä olla diplomaattinen, jos valtio rikkoo EU:n perusarvoja.
Katainen on oikeassa. Oikeusvaltioperiaatteita on noudatettava. Säännöt on luotu turvaamaan kansalaisten oikeuksia ja elämää. Herääkin kysymys, mitä EU-komissio on tehnyt ja mitä se aikoo tehdä? Onko komissio tasapuolisesti tuominnut oikeusvaltioperiaatteita rikkoneet valtiot? Ei ole.
Komissio on kritisoinut Puolaa ja aloittanut heinäkuussa rikkomusmenettelyn sitä kohtaan, mutta ei naapurivaltio Unkaria kohtaan, joka myös rikkoo EU:n perusarvoja.
Puolaa johtaa euroskeptinen hallitus. Maata vuodesta 2015 hallinnut Laki ja oikeus -puolue toimii Euroopan parlamentissa samassa ryhmässä kuin Perussuomalaiset ja Britannian konservatiivit.
Unkaria puolestaan on hallinnut Viktor Orbánin Fidesz-puolue jo vuodesta 2010. Orbánin epädemokraattiset otteet ja toiminta ovat kiristyneet koko hänen vallassaolonsa ajan.
Komissio on ollut hyvin valikoiva kritiikissään ja toimissaan. Miksi? Koska komission puheenjohtaja Juncker, neuvoston puheenjohtaja Tusk, parlamentin puhemies Tajani ja myös Katainen kuuluvat samaan Euroopan kansanpuolueeseen (EPP) Unkarin Fidesz-puolueen kanssa.
EPP on parlamentin suurin ja vaikutusvaltaisin puolue, kuten he itse usein muistuttavat. EPP kritisoi rohkeasti Puolaa, mutta ummistaa silmänsä Unkarin vastaavalle toiminnalle.
Kataisen kannattaisi ottaa asia esille myös seuraavassa komission kokouksessa. Komissio voisi perustellusti aloittaa rikkomusmenettelyn myös Unkaria kohtaan.
Reilu vuosi sitten vaadimme parlamentissa komissiota aloittamaan rikkomusmenettelyn Unkarin toiminnasta EU:n perusarvoja vastaan. Suurin osa EPP-ryhmän edustajista äänesti esitystä vastaan tai tyhjää.
EPP:n pitäisi viestiä Unkarille, että nyt riittää kansalaisten oikeuksien polkeminen. EPP on hiljaa valtapoliittisista syistä, koska se ei halua menettää Fidesziin kuuluvia europarlamentaarikkoja.