Uudenmaan keskusta vaatii lapsille lähiruokaa – "Koulujen lihapullat pitää tehdä itse eikä ostaa eineksinä"
Uudenmaan kuntien pitäisi on edesauttaa paikallista hyvinvointia ja kestävää kehitystä hankkimalla entistä suurempi osa kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavasta ruoasta omasta tai lähikunnasta, keskustan Uudenmaan piiri vaatii.
Keskustalaisten mielestä esimerkiksi lihapullat ja lihamurekkeet tulee valmistaa itse sen sijaan, että ostaisi ne valmiina eineksinä.
Uudenmaan keskusta muistuttaa kevätkokouskannanotossaan, että monille lapsille kouluissa tarjottava ruoka kattaa merkittävän osan päivän ruokaympyrästä.
– Se mitä ruokaa lapsille tarjoillaan vaikuttaa lasten terveyteen ja jaksamiseen sekä taloudellisesti paikalliseen hyvinvointiin. Lapsille tarjottava ruoka on myös kannanotto ekologisiin, eettisiin sekä sosiaalisiin kysymyksiin.
Uudenmaan keskusta myöntää, että paikallisesti tuotetut raaka-aineet ovat hieman kalliimpia kuin suurilta toimittajilta ostetut.
Piiri kuitenkin uskoo, että laatu korvaa määrän. Säästöjä syntyy esimerkiksi ruokailun kasvispainotteisuutta lisäämällä ja ruokahävikkiä pienentämällä.
– Lasten ruokailussa saa myös näkyä vuodenaikojen vaihtelu raaka-aineiden sesonkien mukaan sekä paikallinen ruokakulttuuri omine erikoisuuksineen.
Uudenmaan keskustalaiset muistuttavat, että toimivia käytäntöjä lähellä tuotetun suosimisesta löytyy ympäri Suomea.
– Esimerkiksi Sipoossa on siirrytty lähiruokaan siinä, missä mahdollista. Miksei tähän tai ainakin lähemmäksi tätä päästäisi Uudellamaallakin? Paikallisen ruoan suosiminen on asenne ja arvokysymys. Hankinnat voi tehdä esimerkiksi pienempinä kokonaisuuksina. Kysymys on tahdosta ja halusta kehittää toimivia malleja yhdessä päättäjien, ruokapalvelun, yrittäjien sekä asiakkaiden kesken.