Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Terveys

Rasvamaksa vaivaa jo lapsia – lääkäriltä varoitus näistä ruuista ja juomista

13.5.2025 21:56
Lue lisää 
Ikäihmiset
Ylikiiminkiläisen Yrjänän perhekodin asukkaat ovat mukana lapsiperheen arjessa. (Kuva: Saara Savusalo)

Vanhustenhoivan kustannuksia liioitellaan, sanoo professori – moni ikäihminen elää silti hoivaköyhyydessä

Sote-alueilla pohditaan nyt kuumeisesti, kuinka harmaantuva Suomi hoidetaan. Yhdeksi laitoshoidon korvaajaksi on nousemassa perhehoito.
Meri Alaranta-Saukko 18.6.2023 8:00, muokattu 19.6.2023 16:09
a– a+
Ikäihmiset

Ylikiiminkiläisen Yrjänän perhekodin tuvassa on lämmin tunnelma – kuin missä tahansa kodissa tavallisena keskiviikkona.  

Kalevi, Lassi ja Tuovi istuvat Pekka Yrjänän kanssa pöydän ääressä. He ovat palanneet juuri autoajelulta. Koko porukka pääsi mukaan, kun Kalevi ja Lassi kävivät jalkahoidossa.  

Maiju Yrjänä kaataa kahvia kuppeihin. Perheen esikoinen on tullut juuri koulusta, muut lapset leikkivät lattialla. Uunissa tuoksuu päivällinen.  

Ollaan aika lähellä idylliä ja kohtuullisen kaukana siitä mielikuvasta, joka keskivertokansalaisella on ikäihmisten hoitolaitoksesta. 

Perhekoti oli hoitotyötä pitkään tehneille Yrjänöille unelman täyttymys. 

– Varsinkin Pekka oli aina haaveillut perhekodista. Ensin mietimme lasten perhekotia, mutta päädyimme hoitamaan ikäihmisiä, Maiju Yrjänä kertoo. 

Homma lähti alkuun lyhytaikaisilla asiakkailla, jotka vaihtuivat kuuden vuoden jälkeen pitkäaikaisiin. Kun asiakaskunta vakiintui, Pekka Yrjänä uskalsi irtisanoutua työstään kodin ulkopuolella. 

– Perhehoidossa hoito on kokonaisvaltaisempaa. Saa tehdä rauhassa ja tavalla, joka tuntuu itsestä oikealta. Kotihoidossa aiemmin työskennellessä tuntui pahalta jättää asiakas yksin, Maiju Yrjänä kertoo. 

– Meillä hoitajat eivät vaihdu, tunnemme asiakkaiden tavat ja tottumukset. Se tuo turvaa ja luottamusta. Perhehoidossa ikäihminen saa elää normaalia perhearkea ja osallistua kotitöihin halunsa mukaan. Hänellä on myös seuraa. Monella yksin asuvalla suurin ongelma on yksinäisyys. Se kuormittaa muun muassa sairaankuljetusta ja päivystyksiä, Yrjänät listaavat. 

Aamu on alkanut Yrjänän perhekodissa kuuden ja seitsemän välillä. On syöty aamupalaa ja saateltu koululaiset matkaan. Ennen lounasta on käyty pienellä lenkillä ja tehty yhdessä lumitöitä.  

Lounaan jälkeen on otettu nokoset ja sitten ehkä tehty palapelejä tai käyty yhdessä asioilla. Jos seurakunta tai kunta järjestää aktiviteettia, koko perhe pakkautuu pikkubussiin ja lähtee matkaan. 

– Päivät rakentuvat kunkin voinnin mukaan. Levähtääkin saa, jos siltä tuntuu, Pekka Yrjänä sanoo. 

Tilastokeskuksen sivuilla on animaatio, joka kuvaa Suomen väestöpyramidin muuttumista ensin väestösipuliksi ja siitä väestötuhkauurnaksi. Hoidettavien määrä kasvaa, hoitajien vähenee. Palveluiden tarvitsijoiden joukko laajenee, veronmaksajien määrä vähenee.

Harmaantuva Suomi aiheuttaa harmaita hiuksia päättäjille ja koko kansakunnalle. 

Alkukankeuksissaan räpistelevillä sote-alueilla etsitään kuumeisesti ratkaisuja. Vastuualuepäälliköt alaisineen kehittävät hikipäässä yhdessä päättäjien kanssa uudenlaisia toimintatapoja, joilla korvata aikaisempia malleja – ja mielellään halvemmalla. 

Samaan aikaan moni ikäihminen elää hoivaköyhyydessä eikä saa tarvitsemaansa palvelua.  

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger huomauttaa, että tulevina vuosina vanhusten hoivaan joudutaan satsaamaan resursseja selvästi nykyistä enemmän. Se on ainoa vaihtoehto selvitä tilanteesta sivistysvaltiolle sopivalla tavalla. Tarvitaan rahaa, mutta myös henkilökuntaa on koulutettava enemmän niin Suomessa kuin maan ulkopuolellakin. 

Krögerin mielestä yksityisten palveluiden käyttö ja omaishoito ovat julkisen hoivan vaihtoehtoja, mutta ne eivät voi olla päästrategia. 

– Pääasiassa aikuiset ovat ansiotyössä. Intensiivinen omaishoito ei siksi ole mahdollista. Yksityisesti tuotettuna ikäihmisten hoiva tulee niin kalliiksi, että vain suurituloisimmalla osalla on siihen varaa. Ainoa toimiva perusratkaisu on se, että julkinen valta ottaa päävastuun.

Hoivaköyhyyttä laajasti tutkinut Kröger toteaa, että jo 80-luvulta asti Suomessa painotetun kotihoivan lisäämisessä on tullut raja vastaan. 

– Jo nyt kotona on paljon ihmisiä, jotka eivät siellä pärjää.

Väestön ikääntyminen on tämän sukupolven haaste, josta on mahdollista selvitä, sanoo Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger. Kuva: Petteri Kivimäki

Kröger ei kuitenkaan pidä vanhustenhoivan tilannetta toivottomana. Väestötilastojen perusteella kyseessä ei ole loppumaton projekti. 

– Väestö ikääntyy voimakkaasti seuraavien 20−25 vuoden aikana, mutta sen jälkeen trendi tasoittuu nopeasti. Kyseessä on tämän sukupolven haaste, josta on mahdollista selvitä. 

Hänen mukaansa vanhustenhoivan kustannuksia liioitellaan. 

– Hoivamenot eivät ole mikään julkisten menojen pääluokka. Toki ne tulevat kasvamaan, mutta hyvin kohtuullisesti muihin menoihin nähden. Henkilökunnan saatavuus on toki ongelma. Rekrytoinnin vahvistamisen näkökulmasta työolosuhteet on saatava kuntoon, Kröger sanoo.

Jotta vastuussa oleva sukupolvi selviäisi haasteestaan, tarvitaan erilaisia palveluita ja teknologisia ratkaisuja sekä ympärivuorokautista hoivaa kevyempiä muotoja.  

Yhdeksi laitosmaisen hoidon korvaajaksi huudetaan perhehoitoa. Vuoden 2021 lopussa Suomessa oli perhehoidossa vajaat pari tuhatta ikäihmistä. Samaan aikaan tehostetussa palveluasumisessa, vanhainkodissa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla pötkötteli lähes 50 000 ikäihmistä.  

Tavoitteena on jopa kymmenkertaistaa ikäihmisten perhehoito. 

Väestö ikääntyy voimakkaasti seuraavien 20−25 vuoden aikana, mutta sen jälkeen trendi tasoittuu nopeasti.

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger

Myös palveluiden käyttäjät omaisineen noteeraavat perhehoidon korkealle.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin entinen järjestöpäällikkö ja ikäihmisten hoivan ammattilainen Raija Moilanen sanoo, että hänen edesmenneelle äidilleen perhehoitopaikka oli lottovoitto. 

– Äiti sai elää perhehoitajan luona tavallista arkea ja osallistua kodin askareisiin. Päivissä oli selkeä rytmi, ruokavalio säilyi hyvänä eikä tarvinnut olla yksin. Äiti oli perheenjäsen, ei hoidokki, Moilanen kuvaa. 

Kun Moilasen äiti sairastui muistisairauteen eikä enää selvinnyt itsenäisesti, kotona asumista yritettiin tukea erilaisilla palveluilla. Ruokapalvelu toimitti ateriat, mutta äiti jätti ne syömättä. Kotipalvelu tuli auttamaan pesussa, mutta äiti ei suostunut lähtemään saunaan keskellä päivää. Lapset asuivat ympäri Suomea, joten heistä ei ollut jatkuvaa apua.  

Perhehoito osoittautui loistavaksi vaihtoehdoksi. Läheiset saivat olla levollisella mielellä, äiti voi hyvin ja yhteydenpito sujui jouhevasti. 

Moilanen muistuttaa, ettei koti ole kaikille ikäihmisille turvallinen paikka. Hänestä on järkyttävää ajatella, miten moni ikäihminen on täysin kotinsa vankina ja muutaman kerran päivässä piipahtavan kotihoivan varassa. Nämä tilanteet kuormittavat myös hoitajia, joilla on jatkuvat huoli asiakkaidensa pärjäämisestä. 

– Paloviranomaisten mukaan ihminen ei ole kotikuntoinen, jos hän ei itse pääse suojaan tulipalolta. Tällaisia ihmisiä on kuitenkin paljon kotihoidon varassa, Moilanen toteaa. 

Maiju ja Pekka Yrjänä näkevät perhehoidon välimuotona ennen hoivakotihoivaa. Toisaalta kotona vielä asuvan lyhytaikainen perhehoito voi hidastaa raskaampaan hoitoon siirtymisen tarvetta.  

– Perhehoidossa toteutettavalla vuorohoidolla on myös kuntouttava merkitys, he tietävät. 

Perhehoito ei kuitenkaan sovi kovin huonokuntoiselle. Yöllä hoitajien on saatava pääsääntöisesti nukkua. Heräilyä luonnollisesti on, mutta teknologia on Yrjänöillä apuna valvonnassa. 

–Meillä on ovihälyttimet sen varalta, että joku pyrkii ulos. Käytössä on myös hälytysmatto, joka herättää hoitajan, kun asiakas nousee vuoteesta.

Yrjänöiden mielestä muistisairaiden kohdalla perhehoitoa kannattaisi alkaa kokeilla jo varhaisessa vaiheessa. Kun asiakas tutustuu hoitopaikkaan hyvissä ajoin, hänen on helpompi sopeutua siihen sairauden edetessä. 

– Voi olla, että vaikka asiakkaan yöt kotona olisivat levottomia, meillä ne sujuvat rauhallisesti. Täällä on päivisin selkeä rytmi, ulkoilua ja muuta toimintaa, joten yöllä väsyttää.

Perhekoti oli hoitotyötä pitkään tehneille Maiju ja Pekka Yrjänälle unelman täyttymys. Kuva: Saara Savusalo

Perhehoitoliiton toiminnanjohtaja Merja Lehtiharju ja kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen painottavat, että perhehoidon lisääntymisen edellytyksenä on hyvinvointialueiden päätös ottaa perhehoito palvelustrategiaan ja -valikkoon. 

Sen jälkeen tarvitaan riittävät resurssit ja käytännön toimia. Periaatetasolle jäävä haikailu ei auta.

Naisten mukaan haasteena on se, että palvelujen saamisen kriteerit ovat kovin korkeat.  Oikea-aikaisuus on heidän mukaansa tärkeää. Monesti asiakkaat pääsevät palveluiden piiriin niin huonokuntoisina, että perhehoidon aika on ohi.

Tehostettua palveluasumista perhehoidolla ei voi korvata, mutta sillä voidaan siirtää tarvetta kalliimpiin hoivamuotoihin, Lehtiharju ja Kuukkanen näkevät.

Olennaista on myös se, että palveluohjaajat ovat kärryillä perhehoidon mahdollisuuksista, tunnistavat siihen soveltuvat asiakkaat ja ohjaavat heitä perhehoitoon.  

– Laskelmien mukaan perhehoito on halvempaa kuin kotihoito sellaisessa tilanteessa, että hoivatyöntekijä käy ikäihmisen luona kolme kertaa päivässä. Ennen kaikkea perhehoito tuottaa hyvää elämänlaatua, Kuukkanen korostaa. 

Lisäksi ikäihmiset läheisineen tarvitsevat ammattilaisilta tietoa perhehoidosta. Sen piiriin hakeutumista ei voi jättää asiakkaan vastuulle. 

Tällä hetkellä ikäihmisten perhehoito on useimmiten lyhytaikaista hoivaa omaishoidon ja kotona asumisen tueksi. Perhehoitaja voi ottaa ikäihmisen kotiinsa tai mennä hänen luokseen, joko pidemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi. Se on myös yksi vaihtoehto päivätoiminnalle.  

– Usein perhehoidolla voidaan palauttaa jo menetettyä toimintakykyä, Kuukkanen kuvaa kokemuksia perhehoidon vaikutuksista. 

Tärkeää on pitää huolta myös perhehoitajista ja turvata heille riittävä toimeentulo myös siinä tilanteessa, että hoidettava esimerkiksi kuolee. 

– Erityisesti lyhytaikainen perhehoito on tässä suhteessa herkkää. Hoitaja voi jäädä puille paljaille. Pelko siitä nostaa rimaa ryhtyä yrittäjäksi, Kuukkanen sanoo.

Kotikuntoutus voi olla myös hyvä vaihtoehto, sillä moni ikäihminen haluaa aidosti asua kotona mahdollisimman pitkään. Paljon on tehtävissä myös sen eteen, että tämä toteutuisi turvallisesti.  

Yksi esimerkki on Oulussa vuonna 2017 käynnistetty kotikuntoutuspilotti, jonka tavoitteena oli kehittää toimintamalli ikäihmisten arjen tukemiseksi. Kotihoidon asiakkaiden määrä oli lisääntymässä huimasti, ja kun muissa Pohjoismaissa oli kotikuntoutuksella saatu hyviä tuloksia, päätettiin testata samaa Oulussa. 

Kotikuntoutuksessa keskitytään päivittäisten toimintojen sujumiseen, kuten syömiseen, liikkumiseen ja wc:ssä käymiseen. 

– Ilman näitä kotona asuminen ei onnistu, ja niihin liittyvä ongelma saattaa olla helposti ratkaistu, Oulun kotikuntoutuksen ja kotiutuksen päällikkö Teija Heikkinen toteaa. 

Arvioivalla kotikuntoutusjaksolla mietitään tavoitteet asiakkaan kanssa. Jos ei enää taivu wc-istuimelle, mietitään, mitä apuvälineitä voisi hyödyntää. Joku asiakas taas toivoo, että voisi itse vielä laittaa ruokaa tai käydä kaupassa. Erään tavoitteena oli päästä tunturille. 

– Sitä kohti mentiin asia kerrallaan: ensin piti päästä itse sängystä ylös, sitten jaksaa kävellä autolle ja päästä autosta pois, Heikkinen kuvaa. 

Ja vaikka aina ei päästäisi tuntureille asti, on moni asia arjessa helpottunut. 

– Kotihoidossa on totuttu olemaan tehokkaita, mutta kotikuntoutuksen lähtökohta on tehdä asiakkaan puolesta mahdollisimman vähän. Mietitään, mitä ihminen itse voisi tehdä, vaikka se veisikin enemmän aikaa.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on jokaisella kotihoidon asiakkaalla jatkossa oikeus saada arvioiva kuntoutusjakso ennen säännöllisten palveluiden aloittamista. 

– Kuntoutusjakson jälkeen vain 30−40 prosenttia tarvitsee säännöllistä kotihoivaa. Ja vaikka kotihoito säilyisikin, käyntikertoja voidaan usein vähentää. Kotikuntoutuksella voidaan myös pidentää aikaa, jonka ihminen selviää kodissaan ennen ympärivuorokautista asumispalvelua.

Heikkisen mukaan aiemmin kävi helposti niin, että kotihoitoon kerran tullut asiakas oli sen piirissä tappiin asti. Tehtiin turhaakin työtä. Heikkinen kertoo rouvasta, jolle hoitaja kävi joka aamu keittämässä puuron. Kuntoutusarvioinnissa kävi ilmi, että rouva keitti iltaisin puuron itse.  

– Tällaista tyhjäkäyntiä arvioinnilla vältetään ja kohdennetaan resurssit sinne, missä niitä tarvitaan.

Maksimissaan kaksi kuukautta kestävälle arviointijaksolle osallistuvat myös omaiset. Heikkisen mukaan he ovat usein kriittisempiä kuin asiakkaat. 

– Todetaan helposti, että ei meijän äiti ossaa, vaikka äiti itse haluaisi. Me kuntouttajina olemme aina asiakkaan asialla. 

Jo kuntoutus-sana nostaa monen läheisen karvat pystyyn; eihän nyt 80-vuotiaan enää tarvitse kuntoutua. 

– Tämä työ on vuorovaikutusta ja myyttien murtamista. Useimmiten sekä asiakas että omaiset ovat lopputulokseen tyytyväisiä, Heikkinen kertoo. 

Todetaan helposti, että ei meijän äiti ossaa, vaikka äiti itse haluaisi.

Oulun kotikuntoutuksen ja kotiutuksen päällikkö Teija Heikkinen

Kotikuntoutuksessa havaittiin myös, että omaiset haluaisivat olla mukana hoidossa, mutta vetäytyvät syrjään ammattilaisten astuessa kehiin. Tytär on esimerkiksi jakanut lääkkeet, mutta kun kotihoito aloitetaan, tehtävä siirtyy hoitajille. Omaiset saattavat myös pelätä tekevänsä virheitä. 

– Olisi kaikkien osapuolten kannalta tärkeää, että omaiset säilyisivät osana ikäihmisen hoivaa. Ammattilaisten tehtävä on tukea siinä, Heikkinen sanoo. 

Arviointijaksolla kokeillaan yhdessä myös etäkotihoidon ja teknologian, kuten lääkerobotin tai valvontakameran mahdollisuuksia sekä mietitään, olisiko lähellä tarjolla asiakkaalle sopivaa virkistystoimintaa. Hoitajan kanssa voidaan harjoitella esimerkiksi palveluliikenteen käyttöä ja mennä yhdessä ensimmäiselle kerralle ryhmään.  

– Kaikki pienet asiat edistävät mielekkään arjen toteutumista ja itsenäistä selviytymistä. 

Asiakasta ei jätetä arviointijakson jälkeen oman onnensa nojaan, vaan häneen otetaan yhteyttä tietyin väliajoin. 

– Jos havaitaan avuntarvetta, sitä järjestetään, Heikkinen kertoo. 

Vuoden 2021 lopussa Suomessa oli perhehoidossa vajaat pari tuhatta ikäihmistä. Kuva: Saara Savusalo

Kotikuntoutuksen tulokset ovat numeroinakin huimia. Kotihoidon tarve on joillakin paikkakunnilla vähentynyt jopa puolella. Oulun seudun ikääntyneiden kuntoutuksen vastuuyksikköpäällikön Tuomas Alatalon mukaan asiakaspalautteet kotikuntoutuksesta ovat olleet todella hyviä. 

– Ihmiset kehuvat ystävällistä palvelua ja asiantuntevaa suunnittelua. Moni kertoo saaneensa jaksosta paljon hyötyä. Asiakkaat ovat onnellisia siitä, etteivät tarvitsekaan vielä kotihoitoa.

Samoin teknologia ja etäkotihoito ovat saaneet hyvän vastaanoton, kun niiden käyttöä on päässyt harjoittelemaan turvallisesti. Alatalon mukaan etäkotihoito on jo nyt kovasti vähentänyt hoidon tarvetta. 

– Kaikki eivät halua kotiinsa vieraita ihmisiä. Etäkotihoito on silloin hyvä vaihtoehto. Laitteissa on myös omaisliittymä, joten läheiset voivat osaltaan pitää yhteyttä.

Hyvät keinot ovat tarpeen, sillä professori Teppo Kröger muistuttaa monen ikäihmisen läheisineen olevan tällä hetkellä vailla kohtuullista turvaa ja hoivaa. Perhehoito ja teknologian mahdollisuudet ovat hänen mukaansa hyvä lisä ikäihmisten hoivassa, mutta eivät ratkaisu. 

– Perhehoidolla ei voida korvata ympärivuorokautista hoitoa. Hoivatyö on pohjimmiltaan ihmisen apua ihmiselle. Sitä ei teknologia poista.

Nykytilanne ei Krögerin mukaan ole enää kestävä. Ratkaisuja tarvitaan pian. 

– Päättäjillä on käsittääkseni aika hyvä ymmärrys siitä, että tämä asia on hoidettava. Sitä ei voi enää siirtää.

Me palaamme vielä hetkeksi Ylikiiminkiin Yrjänän perhekodille.  

Kotitekoiset piirakat ja pullat ovat hävinneet lautasilta. Kalevia väsyttää. Hän lähtee nokosille. Kaksivuotias Seela kipittää mukana ja haluaa peitellä ystävänsä. Usein hän kuulemma kellahtaa viereen, mutta tänään ujostuttaa. 

– Asiakkaat ovat monesti mukana lasten leikeissä. He ovat perheenjäseniä ja meille kaikille tärkeitä, Yrjänät sanovat. 

Lue myös

Sairaalamaksu, hoitovastikkeet ja tupakka kallistuivat huhtikuussa

Yleinen sairaalamaksu, hoitovastikkeet ja tupakka kallistuivat huhtikuussa, ilmenee Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksistä.Kaikkiaan kuluttajahinnat nousivat Suomessa...
14.5.2025 9:30

Jättivaltion johtaja: Painostan Putinia

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sanoo painostavansa Venäjän presidentti Vladimir Putinia...
14.5.2025 9:20

Hornet ilmaan Pirkkalassa

Hornet-hävittäjien esityslennot jatkuvat tänään viimeviikkoisen onnettomuuden jälkeen. Ilmavoimat kertoi maanantaina, että esityslentotoimintaa jatketaan...
14.5.2025 9:20

Aihetunnisteet

hoiva ikäihmiset perhehoito vanhustenhoito

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Historia | Pajatson kilinä ei enää palaa – rakastetun pelin tyhjentämiseen kehitettiin monenlaisia vippaskonsteja 
Uutiset | 12.5.2025 21:00
Risiiniöljy hyytyi, mutta punahävittäjiä putoili kuin pyitä – mekaanikon painajainen oli ilmataisteluissa Messerschmittiäkin tehokkaampi
Uutiset | 13.5.2025 21:00
Rasvamaksa vaivaa jo lapsia – lääkäriltä varoitus näistä ruuista ja juomista
Uutiset | 13.5.2025 21:56
Nyt tuli Zelenskyin ehto neuvotteluille
Uutiset | 13.5.2025 12:38
Päätös: Kreml syypää Malaysia Airlinesin koneen tuhoamiseen
Uutiset | 13.5.2025 9:04
Siivousalan yrittäjä kertoo, mikä on pahin virhe parvekelasien pesussa
Uutiset | 13.5.2025 22:27
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Britanniassa ymmärretään Venäjän naapuria: ”Käsitys uhkasta istuu syvällä”
Uutiset | 13.5.2025 14:17
Tutkijat: Yllättävä aine auttaa irrottamaan hopeaa
Uutiset | 12.5.2025 22:00
Zelenskyi: Tämä kannustaisi Putinia osallistumaan
Uutiset | 13.5.2025 17:23
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Apua, muurahaisia terassilla! – Tutkija: Ne voivat pitää loitolla paljon pahempia ongelmia
Uutiset | 11.5.2025 21:00
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Historia | Pajatson kilinä ei enää palaa – rakastetun pelin tyhjentämiseen kehitettiin monenlaisia vippaskonsteja 
Uutiset | 12.5.2025 21:00
Historia | Kun sota loppui, Helsingin Rautatientorille pakkautui niin paljon ihmisiä, että ”tuskin sai vedettyä henkeään”
Uutiset | 9.5.2025 22:00
Ukraina paljasti vakoiluverkoston
Uutiset | 9.5.2025 21:55
Kreml: ”Emme hyväksy”
Uutiset | 12.5.2025 16:26
Myrkyllistä törkyä, uhriutumista ja maalittamista tuutin täydeltä – some-persuilu joutuu läpivalaisuun uutuuskirjassa
Uutiset | 8.5.2025 9:05
Rasvamaksa vaivaa jo lapsia – lääkäriltä varoitus näistä ruuista ja juomista
Uutiset | 13.5.2025 21:56
Sitkeä väite kumottu? Tutkimus selvitti, miksi vyötärölle alkaa kertyä ylimääräistä keski-iässä
Uutiset | 28.4.2025 22:10
Tutkimus: Nämä kasvikset haastavat terveellisyydessä Välimeren ruokavalion
Uutiset | 20.4.2025 20:50
Kotimainen traktoridiesel teki bensarosvosta talousihmeen – “Jeep-Valmet” oli yllättävän toimiva viritys 
Uutiset | 12.4.2025 21:00
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Hävetkää, perkeleet, julisti piispa Jari Jolkkonen venäläisille – ”Se viesti oli tarkkaan harkittu”
Uutiset | 18.4.2025 9:40
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Venäjä aikoo käyttää pakkolunastettua amerikkalaisyritystä sotilaidensa ruokkimiseen
Uutiset | 17.4.2025 22:02
Lapin sodan Mannerheim-ritarit ovat pieni, mutta nimekäs joukko – yksi taistelu korostuu nimitysperusteissa
Uutiset | 21.4.2025 20:00
Kuusi pistettä taposta, 40 panssarivaunun tuhoamisesta – tällainen on Ukrainan armeijan kannustinjärjestelmä
Uutiset | 30.4.2025 21:51
Apua, muurahaisia terassilla! – Tutkija: Ne voivat pitää loitolla paljon pahempia ongelmia
Uutiset | 11.5.2025 21:00

Uusimmat

Sairaalamaksu, hoitovastikkeet ja tupakka kallistuivat huhtikuussa
Uutiset | 14.5.2025 9:30
Hornet ilmaan Pirkkalassa
Uutiset | 14.5.2025 9:20
Jättivaltion johtaja: Painostan Putinia
Uutiset | 14.5.2025 9:20
KAJ saunoo myös viisufinaalissa
Uutiset | 14.5.2025 9:10
Israelilta ”viimeinen varoitus”
Uutiset | 14.5.2025 9:04
Hän on USA:n edustaja Ukraina-neuvotteluissa
Uutiset | 14.5.2025 9:00
Ulkoministeri Valtonen Nato-kokoukseen
Uutiset | 14.5.2025 8:43
Trump heivaa ”julmat pakotteet”
Uutiset | 14.5.2025 8:00
Suomi romahti lasten hyvinvointivertailussa – ”Ei voi pitää pitää mallimaana”
Uutiset | 14.5.2025 3:05
Siivousalan yrittäjä kertoo, mikä on pahin virhe parvekelasien pesussa
Uutiset | 13.5.2025 22:27
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Mikä äitiydessä on parasta? Entä vaikeinta? – Keskustan kansanedustajat ja mepit kertovat
Uutiset | 11.5.2025 19:00
Myrkyllistä törkyä, uhriutumista ja maalittamista tuutin täydeltä – some-persuilu joutuu läpivalaisuun uutuuskirjassa
Uutiset | 8.5.2025 9:05
Orpo joutui prässiin ammattiliittojen vastaisesta kampanjoinnista, Purralta pääsi kielletty sana 
Uutiset | 8.5.2025 18:27

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Sairaalamaksu, hoitovastikkeet ja tupakka kallistuivat huhtikuussa
Uutiset | 14.5.2025 9:30
Hornet ilmaan Pirkkalassa
Uutiset | 14.5.2025 9:20
Jättivaltion johtaja: Painostan Putinia
Uutiset | 14.5.2025 9:20
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Apua, muurahaisia terassilla! – Tutkija: Ne voivat pitää loitolla paljon pahempia ongelmia
Uutiset | 11.5.2025 21:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: ”Kyllä kansa tietää!”
Mielipide | 14.5.2025 9:35
Lukijalta: Ei ole enää lottovoitto olla suomalainen
Mielipide | 13.5.2025 15:00
Lukijalta: Hallituksen alv-vuoristorata kurittaa pahiten liikunta-alaa
Mielipide | 12.5.2025 15:24
Lukijalta: TV on kansaa varten
Mielipide | 12.5.2025 15:16
Lukijalta: Hallituksen velkaveneen tappi katosi
Mielipide | 8.5.2025 13:00
Lukijalta: Pohteen Digitaalinen sotekeskus on hyvä palvelu
Mielipide | 5.5.2025 12:38
Lukijalta: Hylätyt äänet
Mielipide | 8.5.2025 10:38
Lukijalta: Metsänomistajien on kannettava vastuunsa
Mielipide | 12.5.2025 15:12

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustanaisten varapuheenjohtaja Leivo-Rintakorpi pyrkii jatkokaudelle
Keskusta | 13.5.2025 13:22
Suvi Helanen pyrkii keskustanaisten varapuheenjohtajaksi
Keskusta | 10.5.2025 18:05
Pohjois-Karjalan Keskusta: ”Purran sakset tekivät silppua hallitusohjelman keskeisimmästä tavoitteesta”
Uutiset | 10.5.2025 15:52
Pormestarimalli pitää lopettaa, linjaa Helsingin Keskusta
Uutiset | 10.5.2025 11:08
Helsingin Keskustanaiset palkitsi Laura Kolben ja Terhi Peltokorven puolueen ansiomerkeillä
Keskusta | 7.5.2025 18:39
Suvi Helanen pyrkii keskustanaisten varapuheenjohtajaksi
Keskusta | 10.5.2025 18:05
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste