Yrittäjiä tutkinut Timo Mikkilä: Tarvitaan lisää tutkimusta

Yrittäjän päivä

– Yrittäjäliikkeestä ei ole aikaisemmin tehty ainuttakaan tieteellistä tutkimusta, filosofian tohtori, tietokirjailija Timo Mikkilä ihmettelee.

Mikkilä on kirjoittanut yrittäjäliikkeen historian kertova teoksen Työn tekijät – Suomen Yrittäjät ja sen edeltäjät 1898–2016. Teos julkistettiin tänään Helsingissä.

Mikkilän mukaan yllätys on myös se, että taloushistoria on vaiennut pienyrityksiä edustavasta yrittäjäliikkeestä.

– Tämä kertoo myös siitä, että pienyritysten merkitystä työllistäjinä ja talouden vetureina on vähätelty. Näin siitä huolimatta, että valtiovalta on 1950-luvulta lähtien huutanut juuri pienyrityksiä apuun taloudellisesti vaikeina aikoina, hän sanoo.

– Taloushistorioista saa sen käsityksen, että Suomessa olisi ollut vain suurteollisuutta. Uskon, että historiikki auttaa edes vähän hahmottamaan kuvaa lähes 120-vuotiaan yrittäjäliikkeen kehitystiestä.

Mikkilä toivoo, että Suomen yliopistojen historian, taloushistorian ja poliittisen historian laitokset tämän teoksen innoittamina löytäisivät opiskelijoiden tulevien opinnäytteiden ja muiden teosten aiheiksi teemoja myös suomalaisen yrittäjäliikkeen vaiheista.

– Jos näin käy, tämä teos on täyttänyt tehtävänsä.