Ympäristöministeri Mikkonen huolissaan selluhankkeista – "Kyllä tässä voi tulla vastaan se, minkä verran voidaan puuta käyttää"

Ilmastopolitiikka

Suomen hiilinielujen pienentyminen on iso huoli, jos metsäteollisuuden kaavailemia uusia selluhankkeita on paljon toteutumassa, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri, vihreiden Krista Mikkonen.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on ohjelmassaan sitoutunut hiilinielujen vahvistamiseen ja siihen, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035. Metsäyhtiöiden uudet investoinnit voivat kasvattaa metsähakkuita ja siten vaikeuttaa hallituksen ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Mikkosen mukaan hiilinielujen kasvattamiseksi ei juuri ole nopeasti vaikuttavia, korvaavia toimia.

– Vaikka istutettaisiin uutta metsää, siinä menee aikansa ennen kuin se rupeaa olemaan hiilivarasto. Kyllä tässä voi tulla vastaan se, minkä verran voidaan puuta käyttää. Ja siinä voivat tulla vastaan myös sitoumukset, joita olemme tehneet EU:lle, Mikkonen sanoi toimittajille Helsingissä tiistaina.

Muun muassa Metsä Group on kertonut suunnittelevansa uuden sellutehtaan rakentamista Kemiin, ja muitakin merkittäviä hankkeita on vireillä.

Kesäkuun alussa Mikkosen kommenteista nousi pieni kohu, kun hän sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, ettei pidä todennäköisenä kaikkien kaavailtujen sellutehtaiden toteutumista.

Tiistaina ympäristöministeri arvioi aiempia kommenttejaan sanomalla, ettei pidä niitä kovin radikaalina kannanottona.

– En pidä sitä radikaalina lausuntona, jos totean sen tässäkin, että aivan kuten kaikki muutkin tahot sanovat Metsäteollisuudesta alkaen, niin kaikki nämä suunnitteilla olevat hankkeet eivät varmastikaan pysty toteutumaan.

Suomen pääseminen hiilineutraaliksi vuonna 2035 on Mikkosen mukaan todella kunnianhimoinen tavoite.

– Voi olla, että sitten kun tiedämme asioista lisää, niin se myöhempinä vuosina tarkoittaa vielä tavoitteiden kiristämistä.

Hiilineutraalius tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan vain sen verran kuin metsät ja muut hiilinielut pystyvät sitomaan.