Yle: Ville Niinistö asettuu ehdolle eurovaaleissa ja tähtää myös komissaariksi

Eurovaalit

Vihreiden kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö kertoo lähtevänsä ehdolle kevään europarlamenttivaaleihin. Vaalit järjestään toukokuun lopulla.

– Olen ehdolla eurovaaleissa ja myös käytettävissä komissaariksi, jos hallitus niin päättää, Niinistö kommentoi Ylen mukaan.

Tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa oli myös puolueen puheenjohtaja Pekka Haavisto, joka toivoi enemmän avoimuutta komissaarivalintaan. Vihreiden mielestä komissaarin paikasta pitäisi sopia osana hallitusneuvotteluja.

– Minua on itseäni vaivannut aiemmissa hallitusyhteistyökuvioissa se, että komissaari sovitaan ikään kuin yhteistyön ulkopuolella. Siihen ei ole mitään sääntöjä, vaan se on sopimuskysymys, Haavisto kommentoi.

Monet puoleet ovat aiemmin kertoneet haluavansa jatkaa perinteistä tapaa, jonka mukaan Suomen EU-komissaari on nimetty suurimmasta eduskuntapuolueesta.

– Haluamme haastaa aiemman käytännön ja nostaa esille, että myös pätevyydellä ja kokemuksella on väliä, Pekka Haavisto sanoi.

Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa, että hän aikoo osallistua myös vihreiden eduskuntavaalikampanjointiin ja hallitusneuvotteluihin, jos niin toivotaan. Hän ei kuitenkaan itse ole enää ehdolla eduskuntaan.