Yle: Ranskassa uhmataan muuttoliikkeen megatrendejä – kaupungistuminen on pysähtynyt ensi kertaa sitten 1940-luvun lopun

Pääkaupunki Pariisin asukasmäärä pienenee tällä hetkellä noin 12 000 asukkaan vuosivauhtia
Kaupungistuminen

Suomessa on jo pitkään puhuttu kaupungistumisen olevan pysäyttämätön megatrendi kaikkialla maailmassa.

Ranskassa on havaittavissa toisenlaista kehitystä, kertoo Yle jutussaan.

– Tutkimuslaitos Ifopin huhtikuussa 2019 tekemän tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia ranskalaisista kaupunkilaisista haaveilee muutosta maalle, jutussa kerrotaan.

Heistä osa päätyy myös toteuttamaan haaveensa ja vuosittain noin satatuhatta ranskalaista muuttaa kaupungeista maaseudulle.

– Samalla kaupungistumisen tahti on pysähtynyt, ensimmäistä kertaa sitten 1940-luvun lopun. Kaupungeissa asuu yhä kolme neljäsosaa ranskalaisista, mutta viime vuosina väestö on kasvanut samaa tahtia sekä maaseudulla että kaupungeissa, Yle kertoo.

Myös pääkaupunki Pariisin asukasmäärä on kääntynyt viime vuosina laskuun, ja pienenee tällä hetkellä noin 12 000 asukkaan vuosivauhtia.

Tähän on syynä Ylen mukaan etenkin asuntojen kalleus. Vuokra-asuntoja riittää vain osalle halukkaista eikä asunnon ostaminenole sekään tavallisille keskituloisille enää mahdollista.

Luonnonrauhan ja raikkaan ilman ohella pienemmistä kaupungeista haetaan enemmän omaa aikaa. Sitä säästyy etenkin työmatkoissa.

Tämä kaikki tapahtuu jutun mukaan siitäkin huolimatta, että Ranskan hallitus ei ole juurikaan rohkaissut ihmisiä maallemuuttoon erityisillä toimenpiteillä.