Yle: Asiantuntijat eivät usko, että Ruotsi saa Suomea paremmat turvatakuut Nato-hakemusprosessin ajaksi

Turvallisuuspolitiikka

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat eivät usko, että Ruotsi olisi saanut Nato-mailta sellaisia turvatakuita, joita Suomella ei olisi, kertoo Yle Uutiset.

Ylen mukaan ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi maanantai-iltana, että Ruotsi olisi saamassa Yhdysvalloilta ja Britannialta konkreettiset turvatakuut Nato-hakemusprosessin ajaksi: sotilaallisen läsnäolon lisäämistä, sotaharjoitusten tehostamista sekä ”vahvaa poliittista” tukea Nato-mailta.

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg sanoo, ettei ole selvää, onko Ruotsi saanut konkreettisen sopimuspohjan ja juridisia sitoumuksia vai ennemminkin epävirallisia lupauksia. Hän myös huomauttaa, että esimerkiksi poliittista tukea Nato-hakemukselle on luvattu jo aikaisemminkin.

Forsberg uskoo, että jos Ruotsi on saanut Aftonbladetin kuvailemat takuut, samanlaiset lupaukset koskevat todennäköisesti myös Suomea.

Itä-Suomen yliopiston sotahistorian dosentti Markku Salomaa uskoo, että Suomi ja Ruotsi olisivat ikään kuin samassa paketissa ja niitä kohdeltaisiin keskenään samalla lailla Nato-haun aikana.