Yhdysvallat varoittaa Kiinan ja Venäjän toimista arktisella alueella – "Se, joka rikkoo sääntöjä, heitetään ulos", Pompeo sanoi Rovaniemellä

Arktinen alue

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsuu Kiinaa ja Venäjää uhkaksi arktiselle yhteistyölle.

– Se, että arktinen alue on erämaata, ei tarkoita sitä, että siitä pitäisi tulla laitonta aluetta, Pompeo sanoi puheessaan Rovaniemellä ennen huomenna alkavaa Arktisen neuvoston ulkoministerikokousta.

Kiinalla on tarkkailijan asema Arktisessa neuvostossa. Pompeon mukaan Kiina väittää olevansa puoliarktinen maa, termi, jolla Kiina puolustaa toimintaansa arktisella alueella.

– On vain arktisia maita ja ei-arktisia maita. Mitään puoliarktinen maa -kategoriaa ei ole olemassa, Pompeo sanoi.

Pompeo varoittaa toimista, joilla Kiina yrittää vahvistaa strategista asemaansa arktisella alueella. Kiina ja Venäjä yhdistävät kauppareittejään, jotta Kiina saisi suoran yhteyden arktiselle alueelle. Pompeo sanoo Kiinan itse rahoittavan strategisia hankkeita arktisella alueella.

– Yhdysvaltain mielipide on, että kaikilla mailla on oikeus osallistua rauhanomaisesti toimintaan tällä alueella. Uskomme markkinatalouteen, mutta sellaiseen, jossa kaikilla on samat säännöt. Jos joku rikkoo sääntöjä, se heitetään ulos, Pompeo sanoo.

Pompeo varoitti myös Venäjää ja sanoi muun muassa, että maa on huolissaan Venäjän aluevaatimuksista Pohjoisella jäämerellä sekä maan kasvavasta sotilaallisesta läsnäolosta alueella.

Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan arktisesta alueesta on tullut näyttämö globaalille voimankäytölle ja kilpailulle.