WHO: Nuoret ja terveet saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022

Guardian: WHO:n tutkimusjohtaja toivoo, että ainakin yksi toimiva rokote olisi olemassa ensi vuonna, vaikka olisikin ”rajoitetusti saatavilla”.
Koronavirus

Nuoret ja terveet ihmiset saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022, sanoo Maailman terveysjärjestön (WHO) tutkimusjohtaja brittilehti Guardianin mukaan. Hänen mukaansa terveydenhoitoalan työntekijät ja riskiryhmiin kuuluvat ovat rokotteen saajina etusijalla.

–  Useimmat yhtyvät mielipiteeseen, että rokotukset aloitettaisiin terveysalalla ja eturintamassa työskentelevistä, mutta silloinkin pitää määritellä, keillä heistä on suurin riski. Ja sitten iäkkäät ja niin edespäin, WHO:n tutkimusjohtaja Soumya Swaminathan sanoo.

Hän kertoo toivovansa, että ainakin yksi toimiva rokote olisi olemassa ensi vuonna, joskin sitä olisi vain ”rajoitetusti saatavilla”.

Pikaisesti tapahtuvat joukkorokotukset näyttävät epätodennäköisiltä, vaikka monia koronarokotteita testataan parhaillaan, tutkimusjohtaja arvioi Guardianin mukaan.

–  Paljon ohjeistusta on vielä luvassa, mutta uskoakseni keskiverto, terve, nuori ihminen joutunee odottamaan rokotetta vuoteen 2022.

Swaminathan muistutti myös, että koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä nousee vääjäämättä tartuntojen määrän kasvun myötä, vaikkakin viiveellä.

–  Kuolleisuuslukujen kasvu laahaa aina muutaman viikon jäljessä, hän huomautti.