VR kohensi tulostaan – matkustus kaukoliikenteessä palautunut koronaa edeltäneelle tasolle
VR:n vertailukelpoinen liiketulos nousi heinä-syyskuussa 25,3 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 12,2 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kohosi 53 prosenttia 337 miljoonaan euroon.
VR kertoo kannattavuuden parantuneen, koska kaukoliikenteen matkamäärät ovat palautuneet koronaa edeltäneelle tasolle. Heinäkuussa matkamäärä oli 17 prosenttia suurempi kuin pandemiaa edeltäneenä vuonna 2019. Elo-syyskuussa kasvu oli 2 prosenttia.
– Kaukoliikenteen matkamäärät nousivat hyvälle, pandemiaa edeltäneelle tasolle pääosin vapaa-ajan matkustamisen kasvun ansiosta. Heinäkuussa tehtiin historiallinen kuukausikohtainen matkamääräennätys, eli 1,4 miljoonaa matkaa, kertoo toimitusjohtaja Elisa Markula tiedotteessa.
Lähiliikenne on toipunut kaukoliikennettä hitaammin. Markulan mukaan lähiliikenteessä matkustaminen kasvoi heinä-syykuussa noin 50 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, mutta oli edelleen 13 prosenttia vähäisempää kuin ennen pandemiaa.
Tavaraliikenteessä kuljetusmäärät ovat vähentyneet noin viidenneksellä yhtiön luovuttua Venäjän-liikenteestä. VR:n idän tavaraliikenne lakkaa kokonaan viimeistään tämän vuoden loppuun mennessä.
– Kotimaan tavaraliikenteessä kaikkien kuljetusten kysyntä on kasvanut merkittävästi, mikä korvaa osan idänliikenteen volyymista. Kasvua ovat vauhdittaneet erityisesti raakapuun kohonneet kuljetusmäärät kotimaassa, Markula sanoo.
VR muistuttaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja maailmanpoliittinen epävarmuus vaikuttavat merkittävästi yhtiön liiketoimintaan ja kannattavuuteen. Uhkana on muun muassa, että sodan pitkittyminen heikentää yleistä talouskasvua, nostaa energian hintoja ja kiihdyttää inflaatiota.
Sähkön poikkeuksellisen korkean hintatason odotetaan vaikuttavan kielteisesti matkustajaliikenteen kannattavuuteen loppuvuoden aikana.
VR huomauttaa kuitenkin, että pidemmällä tähtäimellä yhtiön liiketoimintaa tukevat ympäristötietoisuuden ja kaupungistumisen megatrendit.