Vihreiden Soininvaara ja keskustalaiset löysivät yhteisen sävelen trumplandian analysoinnista – "puolustakaamme aluepolitiikkaa"

Politiikka

Verden päätoimittajaksi ryhtynyt poliitikko ja tietokirjailija Osmo Soininvaara ruotii uudessa vihreässä verkkomediassaan sitä, miksi asiat ovat syrjäseuduilla Suomessa niin eri tavalla kuin Yhdysvalloissa.

Donald Trumpin kannatusaluekartta oli presidentinvaaleissa hyvin samanlainen kuin keskustan Suomessa, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin, hän kirjoittaa.

Soininvaara toteaa, että trumplandiassa on suomalaisittain heikko koulutus, kun taas suomalainen maaseutu arvostaa sivistystä.

– Kaksi selitystä on yli kaiken: suomalainen peruskoulu ja Yleisradio. Niitä pitää tukea ja ehkä myös sanomalehtien jakelua haja-asutusalueilla.

Soininvaaran mukaan Yhdysvaltain tulevaisuus ei näytä hyvältä Joe Bidenin voitosta huolimatta.

Pääsyitä ovat kehno koulutus ja kasvavat tulo- ja varallisuuserot. Kansakunta on jakautunut jyrkästi toisiaan vihaaviin ryhmittymiin, hän toteaa.

– Kyllä suomalainen hyvinvointivaltio on sitten hyvä keksintö. Puolustakaamme tulojen uudelleen jakoa, aluepolitiikkaa, kaikkien oikeutta terveydenhuoltoon, hyvää peruskoulua ja ilmaista koulutusta, Yleisradiota.  – ja jopa valtionkirkkoa.

Keskustan eduskuntaryhmää johtava Antti Kurvinen kehuu Soininvaaran kirjoitusta erittäin rakentavaksi ja analyyttiseksi.

– Yhteiskunnan kahtiajako on aina vaarallista. Pohjoismainen resepti markkinatalous ja demokraattinen oikeusvaltio yhdistettynä julkisiin hyvinvointipalveluihin on maailman paras, Kurvinen kommentoi Twitterissä.

– Suomessa vain aika hienosti asiat. Sote, maksuton koulutus ja aluepolitiikka ehkäisevät ääriliikkeitä ja ihmisille valehteluun ja harhaanjohtamiseen perustuvan populismin nousua. On kriittisesti seurattava, että pysymme myös sellaisena maana. Kahtiajako pysäytettävä alkuunsa.

Soininvaaran sanoista vaikuttui myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

– Kiitos Osmo Soininvaara. Jatketaan yhdessä juuri tällä tiellä. Siitä on maamme menestyksen avaimet taottu.