Veneilyjärjestön varoitus alan verosta: "Suomalaisveneeet ulosliputetaan Viron lipun alle"

Venevero

Veneilijöiden etujärjestön mukaan hallituksen valmistelema 100–300 euron vuotuinen venevero kääntyy itseään vastaan, koska se pudottaa polttoainekaupan, venematkailun ja venekaupan saatavia verotuloja.

Järjestön mukaan veron vaikutus valtion kokonaiskertymään on useita miljoonia euroja negatiivinen.

Hallituksen valmistelema vero koskisi yli yhdeksän metrin pituisia ja yli 38 kilowatin eli yli 50 hevosvoiman moottoritehon veneitä.

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n jäsenkyselyn mukaan venevero vähentäisi tuntuvasti suomalaisten veneilyä, järjestön liittohallituksen puheenjohtaja Samuli Salanterä kertoo.

– Jos perhe jättää yhden moottorivenematkan Ahvenanmaalle tekemättä, valtio menettää siinä saman verran verotuloja kuin mitä se tällä verolla saa, Salanterä laskee.

Salanterän mukaan venevero myös lisää suomalaisveneiden ulosliputtamista Viron lipun alle.

Monet isot suomalaisveneet viedään jo nyt talvisäilytykseen Suomenlahden etelärannalle, joten kynnys ulosliputtamiseen ei ole korkea.

Viron-liikenteen lisääntyminen voi nakertaa tuntuvasti suomalaisen venekaupan, -teollisuuden ja -huollon liikevaihtoa, Salanterä varoittaa.

Salanterän mukaan myös veronkanto voi muodostua oletettua hankalammaksi, sillä venerekisterin tiedot eivät ole ajan tasalla.

Rekisteriä ei alun perin laadittu verottamista silmälläpitäen ja rekisterissä on paljon haamuveneitä.

– Moni tulee saamaan verolapun veneestä, jota ei ole vuosiin omistanut, joka on pistetty juhannuskokkoon tai myyty muualle.