Ukrainan puolustusministeriön edustaja: Venäjän hyökkäys aktiivisimmassa vaiheessaan tähän asti

Ukrainan sota

Venäjä yrittää saada Itä-Ukrainan Luhanskissa haltuunsa viimeistä ukrainalaisten hallitsemaa Sjeverodonetskin aluetta, kertoi Britannian sotilastiedustelu tiistaina.

Operaatio on yksi Venäjän keinoista saada koko Donbassin alue haltuunsa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut nyt kolmen kuukauden ajan. YK:n mukaan yli kuusi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta hyökkäyksen alettua.

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä pyrkii saartamaan myös Sjeverodonetskin vieressä sijaitsevat Lysytshanskin ja Rubizhnen kaupungit.

Venäjän joukkojen kaluston uusiminen vaikeutuu, jos Donbassin etulinja siirtyy kohti länttä.

Sotilastiedustelun mukaan Ukrainan vastarinta on ollut voimakasta. Venäjä on kuitenkin onnistunut paikallisesti keskittämällä tykistön yksiköitä.

Ukrainan puolustusministeriön edustaja Oleksandr Motuzyanyk sanoi tiistaina Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan olevan aktiivisimmassa vaiheessaan tähän asti, kertoivat BBC ja Guardian.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi venäläisten keskittävän lähes kaikki joukkonsa eli 25 pataljoonan taktista ryhmää Sjeverodonetskin kaupungin valtaamiseksi. Haidai kirjoitti brittilehti Guardianin mukaan asiasta viestipalvelu Telegramiin tiistaiaamuna.

Kaupungissa olevien tuhansien siviilien evakuoiminen on liian myöhäistä, kuvernööri sanoi. Kaupungissa uskotaan olevan vielä 15  000 asukasta, jotka ovat piiloutuneet suojiin.

Sjeverodonetsk on kuitenkin säilyttänyt Haidain mukaan puolustuksensa ja kaupunki on säilynyt ukrainalaisten hallinnassa.

Donbassin alueella käytävä taistelu on suurin Euroopan maaperällä sitten toisen maailmansodan, sanoi puolestaan Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba Twitterissä.

Kuleban mukaan on liian aikaista sanoa, että Ukrainalla olisi jo tarvittavat aseet. Ulkoministeri pyytää Ukrainan kumppaneita kiirehtimään aseiden toimituksissa.

Ukrainan Hersonin alueen Venäjän hallussa olevan osan johto havittelee seudulle Venäjän sotilastukikohtaa. Tulossa olevasta pyynnöstä uutisoivat CNN:n mukaan tiistaina Venäjän valtion uutistoimistot.

Venäjän joukot valtasivat osan Etelä-Ukrainan Hersonin alueesta maaliskuun puolivälissä. Ukrainan viranomaiset ovat arvioineet, että noin puolet Hersonin väestöstä on lähtenyt evakkoon muun muassa Venäjän kovakätisen hallinnon takia.

Venäjä ilmoitti aiemmin suunnittelevansa Hersonin seudulle kansanäänestystä niin kutsutun Hersonin kansantasavallan perustamisesta. CNN:n mukaan suunnitelmat kansanäänestyksestä näyttäisivät tulleen tältä erää perutuiksi. Joidenkin tietojen mukaan nyt on valmisteilla alueen suora liittäminen osaksi Venäjää.