Veikkaus ei enää hämmennä peliautomaattien ja muiden pelien luvuilla

Veikkaus

Rahapeliyhtiö Veikkaus ei enää sekoita peliautomaattipelien pelikatetta ja muiden pelien liikevaihtoa ilmoittaessaan kokonaisliikevaihdostaan.

Keväällä julkaistuissa vuoden 2019 tulosluvuissaan Veikkaus raportoi rahapeleistä peliryhmittäin eriteltynä pelikatteen.

Yhtiö ei edelleenkään ilmoita todellista liikevaihtoaan tilinpäätöksessään, mutta siihen liitetyssä toimintakertomuksessa ”pelaamisen kokonaisvolyymiksi” kerrotaan viime vuodelta noin 12,5 miljardia euroa. Kyseessä on liikevaihto, jota Veikkaus ei ole aiemmissa vuosiraporteissaan kertonut.

Veikkauksen liikevaihto on moninkertainen tuloslaskelmassa raportoituun 1,7 miljardin pelikatteeseen verrattuna. Aiemmassa, vuoden 2018 tilinpäätöksessä Veikkaus laski liikevaihdon useimmista peleistään.

Kuitenkin raha-automaattipelien liikevaihto ilmoitettiin maksetuilla voitoilla vähennettynä, eli käytännössä raha-automaattipeleistä ilmoitettiin tuolloin pelikate liikevaihtona.

Tämän seurauksena Veikkaus esitti vuoden 2018 liikevaihdokseen noin kolme miljardia euroa, kun todellinen liikevaihto oli 13 miljardia, kuten Ylen MOT-toimitus viime syksynä kertoi.

Veikkauksen liikevaihdosta suurin osa syntyy rahapeliautomaateista, mutta yhtiölle jäävästä 1,7 miljardin pelikatteesta automaattien osuus on noin 0,7 miljardia.

–  On ehdottomasti selkeämpää raportoida kaikki peliryhmät samalla tavalla, eli samalla myös tämä vertailukelpoisuus helpottuu eri tuoteryhmien välillä. Otimme sen käytännön, mikä kansainvälisesti on vallitseva käytäntö alalla. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa näkyy pelikate samalla tavalla kuin meillä nyt, Veikkauksen talousjohtaja Regina Sippel sanoo STT:lle.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski perusteli MOT:n haastattelussa viime syksynä Veikkauksen aiempaa tapaa sekoittaa pelikate ja liikevaihto sillä, että kyseessä on rahapelialan normaali käytäntö. Kyseessä ei kuitenkaan ollut ainakaan pohjoismainen käytäntö.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ekonomisti Lasse Pöyry pitää poikkeuksellisena, että Veikkauksen kaltainen iso yhtiö ei ilmoita liikevaihtoaan tuloslaskelmassa.

Pöyry on työssään tutkinut Veikkauksen toimintaa. Hänen mielestään olisi hyvä, jos Veikkaus täydentäisi ilmoittamiaan lukuja tiedoilla peliryhmien liikevaihdosta.

Pelikatteen ja liikevaihdon avulla kuka tahansa pystyisi helposti laskemaan, mikä on ollut keskimääräinen palautusprosentti eri peliryhmissä.

Pöyryn mukaan liikevaihtotiedot toisivat hyvin esiin, miten Veikkauksen erilaiset rahapelit eroavat toisistaan. Näin kävisi ilmi, miten suuri liikevaihto tarvitaan tietyn pelikatteen muodostumiseen.

Esimerkiksi rahapeliautomaateilla liikevaihto voi olla kymmenkertainen pelikatteeseen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että peliautomaateissa on verrattain korkea palautusprosentti.

–  Peliautomaateissa raha kiertää tyypillisesti monta kertaa ennen kuin se jää automaattiin ja Veikkauksen kassaan, Pöyry sanoo STT:lle.

Lasse Pöyryn mukaan on tietynlainen parannus aiempaan, että Veikkaus raportoi nyt kaikista peleistään saman luvun eli pelikatteen. Hän ei pidä liikevaihdon puuttumista hämäävänä, sillä pelikate kertoo parhaiten siitä, miten paljon rahaa ihmiset häviävät Veikkaukselle.

–  Tietysti kaikkein parasta olisi, että ilmoitettaisiin molemmat suureet eli pelikatteen lisäksi myös liikevaihto kaikkien pelien osalta.