Väyrynen: Ehdotus EU-rajavalvonnasta tähtää liittovaltioon

Pakolaiskriisi

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) mukaan puheet EU:n yhteisestä rajavalvonnasta tähtäävät liittovaltiokehitykseen tai jopa yhtenäisvaltioon.

– Komission ehdotus yhteisten rajavartiojoukkojen perustamiseksi tähtää ensi sijassa EU-valtion rakentamiseen. Unionin yhteiset rajavartiojoukot ja jopa yhteinen armeija ovat federalistien pitkäaikainen haave. Maahanmuuttokriisin varjolla se pyritään nyt ajamaan läpi, kirjoittaa Väyrynen blogissaan.

Väyrysen mukaan oikea ratkaisu on sulkea Schengen-järjestelmän ulkopuolelle ne jäsenmaat, jotka laiminlyövät ulkorajojen valvonnan. Toimintaan saataisiin ryhtiä, kun näissä maissa tiedettäisiin, että ne joutuvat itse vastaamaan rajojen yli tulevista maahanmuuttajista.

Väyrysen mielestä muuttoliikkeen pysäyttämiseksi Pohjois-Afrikkaan olisi pitänyt perustaa yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön kanssa pakolaisleirejä, joilta EU-maat olisivat ottaneet turvapaikan saaneita vastaan oman pakolaiskiintiönsä mukaan.

– Nyt kun Eurooppaan on tullut jo yli miljoona maahanmuuttajaa, leirejä on ryhdytty perustamaan Balkanille ja Kreikkaan, ei vieläkään Pohjois-Afrikkaan, Väyrynen kirjoittaa.