Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hampurin mellakoista: "Epäreilua pyytää meitä tuomitsemaan"

G20-huippukokous

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan kummastelee näkemyksiä, joiden mukaan nuorisojärjestön pitäisi tuomita Hampurin väkivaltaiset mellakat.

Suomesta ainakin vasemmistonuoret ja vihreät nuoret ovat osallistunut viikonloppuna Hampurissa järjestettävään suurmielenosoitukseen G20-huippukokousta vastaan.

Osa kokouksen yhteydessä järjestetyistä mielenosoituksista äityi mellakoiksi kun globa­li­saa­tiota ja kapitalismia vastustavat miele­no­soit­tajat muun muassa sytyttivät autoja palamaan, rikkoivat ikkunoita, heittelivät poliisia kivillä ja tukkivat teitä.

–  Periaatteessa on vähän epäreilua pyytää meitä tuomitsemaan mellakat. Emme ole niistä vastuussa. Mellakointi ei kuulu meidän toimintatapohin, hän sanoo.

Zidan korostaa, että kokouksen yhteydessä on järjestetty runsaasti erilaisia mielenilmauksia, joista valtaosa on ollut rauhanomaisia.

– Mukana on paljon järjestöjä, jalkapalloseuroja ja esimerkiksi Saksan kirkko.

Zidanin mielestä väkivaltaiset mellakat ovat erittäin harmillisia ja karhunpalvelus niille jotka osoittavat mieltä rauhanomaisesti.

Hän korostaa, että on tärkeää, että ihmiset voivat huippukokousten yhteydessä ilmaista mielipiteensä mieltään osoittamalla.

­– Toivoisin, että voitaisiin keskittyä itse asiaan ja puhua siitä, miksi nämä kaikki ihmiset ovat siellä.

Zidanin mukaan vasemmistonuoret haluaa osallistumisellaan kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen, eriarvoisuuteen sekä G20-kokouksen demokratiavajeeseen.

Hänen mielestään ei ole oikein, että kokouksessa maailman 20 rikkainta maata sopii keskenään asioista, jotka koskettavat myös kokouksen ulkopuolisia maita.

– Voivatko nämä maat edustaa sellaista päätöksentekoa, joka hyödyttää kaikkia, Zidan kysyy.